Начало / Вкусно / Вълшебството на добре приготвената мелба
Сладолед

Вълшебството на добре приготвената мелба

Няма по-желан и обичан десерт през лятото от сладоледената мелба. Комбинацията от различни видове сладолед, плодове, бишкоти, шоколад и какво ли не още е направо възхитителна не само на вкус, но дори може да замае окото когато е направена добре. Десертът дава хиляди възможности за въображението на този, койтоя приготвя и вкусът винаги е прекрасен. Защо и кой обаче е кръстил леденото изкушение-Мелба?

Има различни версии, но като най-правдоподобна си остава тази, че десертът дължи името си на известнатаоперна певица  Нели Мелба и първият й вариант е дело на личния  готвач на певицата през 1892 година. Готвачът, който бил французин специално за един от приемите в нейна част решил да импровизира и направил сладка ледена склуптура на лебед, която украсил с плодове. Тя толкова се харесала на гостите, че той посветил своя нов десерт на певицатаи го кръстил „Мелба”. Така било сложено началото на леденото изкушение, което във времето е претърпяло редица разнообразни вариации, но в основата си остават сладоледа и плодовете, чиято комбинацияпридава огромен чар на десерта.

Възможността за импровизации както при използваните продукти, така и в начина на украса прави сладоледената мелбанай- красивия и същевременно най-бързият и лесендесерт за лятото. Комбинацията от красота и прекрасен вкус е в основата на цялото вълшебство на мелбата.

Ето и един от най-вкусните и лесни за приготвяне варианта:

 Шоколадова фантазия

Шоколадова мелба „Фантазия”

Необходими продукти за две порции:

 2 ябълки ”Златна превъзходна”

1 банан

100 гр. шоколад

100гр. стафиди

2 бисквити по избор

400 гр. шоколадов сладолед /може и комбинация от сметанов с шоколадов/

1 чаша течна сметана

1 пакетче шоколадови пръчици

 Начин на приготвяне:

Предварително нарежете ябълките на ситни кубчета, а банана на кръгчета. Шоколада може да начупите по желание на различни по големина парчета.

Започва нареждането в подходяща за мелба широка чаша или купа. Най-отдолу се слагат нарязаните ябълки. Следват тънките кръгчета банан. С подходяща за топки сладолед лъжица се нареждат няколко топки и върху тях се изсипват парченцата шоколад и накрая се слага  сметаната. Върху нея се добавят шоколадовите пръчици и стафидите, а с бисквитите се украсява мелбата по желание, особено ако са с по-екзотична форма.

Прочетете също

Смути от плодове

Смути – модерната и здравословна напитка това лято

Защо не бива да се прекалява с напитката, която нашумя като новият здравословен елексир . Какви са плюсовете и минусите, за които е важно да се знаят?

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!