Начало / Моят дом / Домашен комфорт / Да украсим дома си за Бъдни вечер, Коледа и Нова година
Украса за дома
Традиционните цветова за Коледна украса са зелено и червено

Да украсим дома си за Бъдни вечер, Коледа и Нова година


Още в първите дни на месец декември забелязваме как започват да се променят витрините и щандовете на магазините. Навсякъде около нас всички започват  постепенно да се подготвят за едни от най-светлите и любими празници в годината – Бъдни вечер, Коледа и Нова година.

Коледна украса на външна врата
Добре украсената външна врата придава усещане за гостоприемност и уют

Колкото по-рано украсим дома си и създадем празнична обстановка в него, толкова по-дълго ще се радваме на приятните усещания, които събуждат тези хубави празници. Най-добре е да почистим дома си добре от ненужни вещи и след това да започнем да го украсяваме. За да е красиво украсата трябва да е умерена, да не е претрупана, а затова е нужно място.

Коледна обстановка у дома
За да посрещнем подобаващо Бъдни вечер, Коледа и Нова година е нужно да сме положително настроени и готови за Коледните чудеса

Не е задължително това да става изведнъж и за един ден. Можем да започнем с украсата още в началото на месеца като постепенно я обогатяваме, а процесът да завърши в деня преди Бъдни вечер с украсяването на традиционното коледно дръвче. Така  през целият месец ще се радваме на предколедно настроение и ще бъдем положително емоционално ангажирани. С малко повече желание и не много средства, атмосферата в дома ще се промени невероятно и цялото Ви семейство ще усети духа на Коледните и Новогодишни празници по-рано и ще ги чака с огромно желание.

Коледна украса - огледало

Аранжирането на дома може да стане според вкуса Ви, но не бива да бъде претрупано и трябва да е съобразено с интериора.

Червеното е типичният цвят в Коледната украса и ако интериора у дома не е  много подходящ, огледайте се кое е това, което може да приберете и да подмените. Обикновено смяната на покривка и прибирането на някои вещи преобразяват обстановката и изведнъж домът става приказен с новата украса и готов за посрещане на Коледа.

Ако червеното не се вписва добре, наблегнете на зелено.

Коледни светлини
Красиви, но опасни коледните светлини изискват да сме отговорни и внимателни

Особена магия при украсата имат светлините под формата на коледни лампички или свещи, които могат да бъдат навсякъде – вътре в стаята, по прозорците и даже навън.

Светлинна украса на къща

Ако имаме двор и достатъчно средства, можем да превърнем и него в една цветна светлинна Коледна приказка. Разнообразието на светлинни лампички, които ни предлага пазара и с помощ на собственото си въображение, можем да сътворим чудеса.

Светлинна украса на двора
Може да се почувстваме в света на приказките и да усетим истински магията на Коледа

Коледния венец на вратата или на прозорците е много важен елемент от украсата. Трябва да го изберем така, че всеки път когато се прибираме и той ни посреща на входната врата да усещаме уют и атмосфера на предстоящите празници. Коледния венец на врата подсказва, че домът е гостоприемен и вече празнично настроен. Духът на Коледа вече е в него.

Коледни венци с червени панделкиДобре е да използвате червени коледни панделки, които са символ на Коледа, а гирляндите да не са прекалено шарени и лъскави.

Може да поставите на различни места у дома места вази или плетени кошнички, аранжирани по Ваш вкус с букети от бели и червени цветя като за повече ефирност може да използвате и дребни стъклени украшения.

Добре аранжирани свещници с красиви коледни свещи също са добър избор за украса на определени места в близост до масата. В празничните дни ще ги запалим и така вечерите ще бъдат красиви и уютни.

Сребристи топки за коледна украса
Стъклени съдове със сребристи и златисти топки са много красив избор

Сребристите и златисти панделки са много подходящо допълнение когато букетите са от червени цветя, а сребристите топки в стъклени съдове са голям хит през последните години.

Практически всичко у дома може да бъде украсено, дори столовете.

Коледна украса на стол

коледна украса у дома

Коледни шишарки
Шишарките може сами да оцветим по избор и да подредим на масата

Използването на истински шишарки е много приятно и дава усещането за близост до природата.

Елхата е добре да украсим накрая точно преди Бъдни вечер. Не е нужно тя да бъде истинско дръвче за да бъде красива и да допълва празничното ни настроение.

Украсена елха
Украсата на елхата трябва да бъде в тон с обстановката

Съществуват вече много сполучливи изкуствени елхи, които могат да бъдат украсени и по-екологично и по-хигиенично да допълнят коледната украса у дома. Ако пък искате истинско дръвче е най-добре да си го купите живо, в сандъче и след празниците да го засадите някъде. Не бива да позволявате Коледа да става причина за убиване дори на едно коледно дръвче, което всъщност може и затова да е предварително отгледано. Така или иначе то ще изсъхне и ще се превърне в купчина иглички.

И така …. огледайте се добре у дома, приберете всичко ненужно за момента … и започнете с украсата!

Прочетете също

Красиви теменужки

Теменужки – отглеждане и грижа за тях

Теменужките могат да красят вашия дом целогодишно. Те са цветя, които са лесни за отглеждане и дават невероятен уют на дома и красота на двора.

2 коментара

  1. Цецка Стефанова Димитрова

    Страшно много ми хареса!Толкова много идеи-красота!

  2. УКРАСИТЕ СА МНОГО ГОТИНИ
    ЩЕ УКРАСЯ ПО ТОЗИ НАЧИН ДОМА СИ

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!