Начало / Аз детето / Детско здраве / Детската мастурбация – въпроси и отговори
Причините обикновено макар и различни са свързани с емоционалното състояние на детето.
Причините обикновено макар и различни са свързани с емоционалното състояние на детето.

Детската мастурбация – въпроси и отговори

Поговорете си с него спокойно.
Поговорете си с него спокойно.

Родители и учители в детските градини често търсят отговор на въпросите за детската мастурбация:

Дали е нормално? Ако е така, в каква възраст и колко често? Не е ли симптом за някакви психологични проблеми при детето? Ще има ли негативни последствия за здравето и психиката? Как да постъпим – да се скараме ли, да пренебрегнем като несъществено или да се притесняваме?

Психолози, сексолози и педиатри, са категорични, че няма място за притеснение и детската мастурбация е нещо нормално. Нормално в смисъл, не е отклонение от нормата или болестно състояние. Да, „не е проблем”, но може все пак да бъде в зависимост от честотата и интензивността на мастурбацията в детска възраст. Друг проблем може да се появи при неадекватна /неправилна/ реакция от страна на родителите.

Каква честота на мастурбация може да се приеме за нормална?

Няма как да се каже има ли и каква е нормата. Правилният въпрос би трябвало да е: Какво трябва да ни накара да изострим вниманието си?

Ако детето:

 • си е изградило навик да мастурбира, например докато гледа любимото предаване или не може да заспи без да онанира;
 • неосъзнато и като рефлекс посяга към гащите си по време на храна, игра или докато си учи уроците;
 • мастурбира в присъствието на възрастни дори го прави демонстративно, без да се стеснява;
 • При опитите на възрастните да преустановят заниманието му реагира агресивно, сякаш му се отнема любима играчка;
 • Учи на онанизъм своите приятели или по – малки братя или сестри;
 • Ако самата мастурбация е съпътствана от промени в поведението на детето – агресивност, истеричност, затвореност /усамотеност, изпускане на урина или екскрементия, вече можем да говорим за проблем и да потърсим специализирана помощ. В този случай вече повишено влечение към самозадоволяване може да бъде сигнал за проблем в нервно-психическото здраве на детето, а подобно поведението може да стане пречка в процеса на социализация в обществото. Много важно е да се разбере, че не самия акт на мастурбиране може да провокира нервно напрежение и психическо разстройство, а болест или състояния на незадоволени душевни потребности са в основата и водят до тези прояви.

Къде да търсим причините за поведение на активна мастурбация?

Причините обикновено макар и различни са свързани с емоционалното състояние на детето. Ето някои от тях:

 • Повишена нервност, съпроводена с нарушение в апетита и съня;
 • Раздяла с майката/бащата в ранна възраст, особено при развод на родителите;
 • Конкурентни отношения с брат, сестра или с някой от родителите, усещане за пренебрегнатост;
 • Физическо или емоционално претоварване;
 • При липса на занимания и интереси и от скука;
 • Конфликти или насилие в семейството;
 • Физически наказания и опит за възпитаване чрез побой.

В условия на стрес, потиснатост, страх и самота, мастурбацията се явява отличен източник на липсващото удоволствие, средство за снемане на излишното напрежение, някакъв вид утеха. Когато детето получава нужните му грижи и внимание и не изпитва някакъв психичен дискомфорт, не би търсило отдушник или подобен заместител като мастурбация. Това е основния механизъм на проявата и когато този навик се зароди в прекалено ранна възраст /още преди започването на хормоналните промени/ и придобие особено натрапчива форма е важно да се направи консултация със специалист, който да помогне за откриване и отстраняване на причините довели до това детската мастурбация да се превърне в патологично отклонение.

Възможно е детската мастурбация да бъде породена и от физиологични причини: глисти, алергии, захарен диабет, лоша хигиена, неудобно бельо и др. Това са рядко срещани причини, но все пак трябва да се знаят и да се имат в предвид.

Много важна е реакцията на родителя! Въпрос, който изниква в главата на родителя веднага щом забележи е – защо детето прави така? Рядко родителя реагира по най-правилния начин на видяното. Затова нека най-напред да кажем как не бива да се реагира:

Грешка е:

 • Ако засрамим детето, особено пред други членове на семейството: „ Какви глупости правиш! Сега ще кажа на всички с какво се занимаваш!”. Не трябва да вменяваме на детето вина или чувството, че неговите полови органи са нещо мръсно, лошо, неприлично: „Как можеш да се пипаш там, не те ли е срам! Отивай да си измиеш ръцете!”
 • Ако заплашваме детето: „Още веднъж ако те видя, ще те накажа!”, „Ако продължаваш да правиш това по ръцете ти ще се появят брадавици и всички ще разберат от какво са!”
 • Ако наказваме детето заради мастурбирането – това е толкова естествено, също като да го накажете за това, че се почесва по носа.
 • Ако се дават на детето лекарства за „лечение” на мастурбация – само специализираната помощ, насочена към понижаване на нервната възбудимост може да бъде ефективна. Трябва да се обърнете към специалист: педиатър, психолог, сексолог или невролог.
 • Ако прекалено много насочваме вниманието на детето към този въпрос или обратното – напълно да се избягва разговора по тази тема. Не бива да прехвърляме собствените си комплекси върху детето или да превръщаме естествените прояви в „нещо забранено” – така само ще се засили интереса на детето и то ще стане потайно.

Кое е правилното поведение за родителя?

Ако заварите детето да мастурбира и сте напълно уверени в това просто си поговорете си с него спокойно като със възрастен човек. Попитайте го със нормален тон защо го прави и дали му харесва. Обяснете му, че да си бърка в носа също му е харесвало, но вече сте изяснили, че това е неприемливо да се прави пред хората. Същият принцип действа и тук. Половите органи са нещо твърде лично и се показват само на лекаря и само на него даваш да ги докосва – както не даваш на всеки да си мие зъбите с твоята четка?

Обяснете, че честото докосване на половите органи с ръце може да ги замърси и причини и инфекция. Не случайно тези части на тялото се прикриват с бельо. Може да се даде пример, че ако постоянно си дърпаме /въртим ухото – то ще се зачерви и ще ни заболи. Това може да стане и с половите органи и не трябва постоянно да си играем с тях. Ако детето разбере, че половите органи са негов личен и много важен орган, който трябва да е неприкосновен за другите около него, ще успеете да предотвратите по-нататъшно задълбочаване на проблема в училище или детската градина, а също и евентуално сексуално посегателство от страна на възрастен.

Майчините ласки са много важни при детската мастурбация – прегръщайте детето си често, погалете го преди заспиване. Физическата активност също помага – ако на едно дете постоянно не му се разрешава да скача и играе, то тази негова неизразходвана енергия може да поеме в друга посока. Една такава посока е детската мастурбация.

Игрите и умението на детето да изразява своите емоции, новите увлечения и интересни занимания – всичко това също отвлича детето от заниманията с онанизъм.

В заключение да кажем и в каква възраст какво може да очакваме:

До 2 год. възраст – повечето от децата си играят със своите полови органи, така както често го правят с останалите части на тялото си. Те всъщност ги изучават. След тази възраст стимулирането им може да бъде вече и с цел получаване на удоволствие.

3-4 год. възраст – детето вече разбира, че тези действия притесняват на родителите му, но въпреки това се стреми към удоволствието даже пренебрегвайки забраната.

6 години детето вече е усвоило понятията за „добро” и „лошо” и усеща, че в мастурбацията има нещо неприлично и неподобаващо, даже и родителите да не са му говорили за това. В тази възраст то по правило всячески се старае да е послушно, да заслужи похвалата и одобрението на родителя, затова и онанизма тук има епизодичен характер или въобще отсъства.

9-10 години –  детето отново или тепърва открива удоволствието, което му носят тези действия. В тази възраст те вече са пряко свързани с развитието на сексуалността. Наложително е родителите да поговорят със сина или дъщеря си по повечето въпроси, свързани с половия живот и анатомията  на половите органи. Детето вече е достатъчно голямо за да разбере, че честата мастурбация би могла да доведе до проблеми в интимният му живот на възрастен.

Прочетете също

Кавга между родители

Семейната атмосфера влияе на психиката на детето

Проблемите в семейството и отношенията между родителите се отразяват с най-голяма върху децата и дават отражение върху целят им бъдеще и живот. Оформянето на детето като личност до голяма степен зависи....

Един коментар

 1. ТОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОТ ГОЛЯМА ПОЛЗА! А допустимо по – колко пъти на месец може да се мастурбира ?

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!