Начало / Вкусно / Домашен великденски козунак

Домашен великденски козунак

Традиционен елемент от великденската трапеза е козунакът. На Великден този благороден продукт се превръща в постоянно присъствие във всеки дом. Народът забравя диети и наднормено тегло, за да хапне поне едно парче от божествения сладкиш. За здраве и добър живот.

Да се прави козунак не е просто занимание, а свещенодействие и ритуал. Това не е работа за всеки, твърдят познавачите на теорията и технологията.

Да приготвим домашен козунак

Продукти:
1кг брашно;
5-6 яйца (зависи от големината им)
250гр захар;
250мл прясно мляко;
250гр мазнина;
20-30гр мая (прясна);
ванилия;
1сл ром;
кората на 1 лимон;
стафиди;
бадеми…
Н­ачин на приготвяне:
всички продукти трябва да са със стайна температура – Разбиват се яйцата + захарата + пряс­ното мляко + ванилията + рома ­+ кората от лимона. Брашното се пресява и се прави кладенче. Маята се разтваря с 2-3сл прясното мляко + 2-3сл захар и се остава да втасва, когато е готова се изсипва при брашното+разбитата яйчено-млечна смес и почва да се меси като се топят ръцете в стопената мазнина докато тестото поеме цялата мазнина. Оставя се да втаса, слагат се стафиди, бадеми или каквото искате. Пече се в предварително загрята гореща фурна, която се намалява на 180 градуса.

Прочетете също

Полезните храни

Да ускорим метаболизма си вместо да гладуваме

Как да променим храненето си за да ускорим обмяната на веществата и метаболизма си като цяло. Да заменим смело постоянният си глад и диети с храни, които са полезни и спомагат изгарянето на повече калории.

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!