Начало / Моят дом / Домашен комфорт / Дървена къща – комфорт от природата
Дървена къща с веранда
Ако е обработено дървото и добре изсъхнало, то не е поддатливо на вредители

Дървена къща – комфорт от природата

Дървото е природен материал, който е уникален и се използва от хилядолетия от човека за строителство на дом. Във всяка дървена къща е прохладно през лятото и топло и изключително уютно през зимата. Способността на дървеният материал да акумулира слънчева енергия го прави особено ценен и подходящ за строителство. Като всички естествени материали дървото има способността да приема и отдава влагата, когато въздуха в стаите е много сух.

Къща със стълби
Дървото дава възможност за разнообразна архитектура

Домът построен от дърво има собствена индивидуалност и е особено ценен  от здравословна гледна точка. Влажността на въздуха в една дървена къща се регулира по естествен път и това не дава възможност за образуване на мухъл и плесен, а от там да се провокират алергични заболявания.

Вътрешен интериор
Невероятен уют и красота дава дървото у дома

Не случайно 90% от къщите в скандинавските страни,  75% в Канада, а и в много други страни са построени от дърво. По света има дървени сгради, строени преди хилядолетия, които доказват, че дървото е най-древния строителен материал и  се е доказал във времето.

Красива дървена къща
Дървеният материал акумулира слънчева енергия

След дълги години, в които строителството беше обърнало поглед към бетон и панел, все повече хора разбират, че комфорта на една дървена къща не може да се замени от нищо друго. Екологичният начин на живот става все по-желан, близостта до природата и естествените материали започват да бъдат все по-ценни. Човекът разбира, че да бъде живота му пълноценен и да запази своето здраве трябва да бъде близо до природата, защото просто е част от нея.

Нова къща
Дървените къщи са много устойчиви на земетресения

Дървото е материал, от който лъха свежест, дава топлина и уют, диша и живее. Дървената къща навсякъде по света винаги е била олицетворение на топлина и безопасност, а животът в нея повече от комфортен. Друго предимство на една дървена къща е, че дървото като материал е изключително устойчиво на усукване и при евентуално земетресение такава къща е по-защитена от всяка друга.

Дневна в дървена къща
Дървеният материал може да се обработи така, че да е устойчив и по-трудно запалим

Разбира се всяка дървена къща си има и недостатъци, но те са преодолими, съпоставяйки ги с предимствата. Както се знае, дървото гори доста лесно и от тази гледна точка съществува риск до толкова, че при евентуален пожар дървена къща изгаря напълно, а тухлена или бетонова – не. Имайки предвид обаче, че в миналото хората са живели преди всичко в дървени постройки, а са се отоплявали на твърдо гориво, не бива да смятаме този аргумент като недостатък.

Дървена къща с веранда
Ако е обработено дървото и добре изсъхнало, то не е податливо на вредители

Дървото има един недостатък, че като естествен материал може да стане жертва на вредители, но тава също е преодолимо ако внимаваме какъв материал се използва при строенето и дали е добре обработен. В днешното съвремие съществуват редица технологии, които позволяват при подходяща обработка на дървения материал и този аргумент „ против”, да отпадне.

Къща на два етажа
Стил и красота от дърво

Като цяло от където и да погледнеш предимствата на този вид дом са повече от недостатъците и не случайно навсякъде по света все повече хора избират да живеят в такъв.

Прочетете също

Строеж на къща

Когато няма канализация, там където искаме да строим дом

Когато сме избрали да строим дом, а няма възможност за включване към централна канализация винаги е проблем. Обикновено търсим традиционно решение, но старите септични ями вече не са удачни.

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!