Начало / Аз детето / Детско здраве / Зимният грип и коварните му усложнения
момиче с маска
Грипът ни атакува всяка зимаи от нас зависи как да се предпазим

Зимният грип и коварните му усложнения


Всяка зима ставаме свидетели на предупреждения и съвети от различни  медии за  предстоящия грип, колко опасен е той и какво да направим за да се предпазим от него. Какво заболяване всъщност е грипа и кой го причинява? Какви са опасностите, които крие и за кого?

Названието на заболяването идва от френската дума agripper, която всъщност означава – „сграбчвам“. Грипът наистина е вирусна инфекция, която буквално сграбчва организма на човека.

Причиинителят е вирус, който за първи път е открит през 1931 година и е от групата на миксовирусите. Размерите му са от 80-100nm и съдържа РНК. Грипните вируси са три типа – А,В и С. Всеки от тях обаче е с много голяма антигенна изменчивост, поради което всяка година някои от тези типове или техните серотипи причиняват епидемии и то често в световен мащаб.

Веднъж попаднал в организма на човека, вирусът на грипа започва да се размножава в протоплазмата на клетката и причинява обща интоксикация като засяга сериозно дихателната система. Обикновено зарязаването става от човек на човек, но е възможно това да стане  и чрез ползване на общи предмети. Вирусът прониква в организма чрез лигавиците и конюнктивите. Посредством  фермента – невраминидаза, вирусът разрушава мукополизахаридите в клетъчните мембрани и попада в цилиндричните клетки на лигавицата. В протоплазмата започва да се размножава и предизвиква дистрофия, некроза, десквамация. След това грипния вирус лесно преминава в кръвта и предизвиква интоксикация. Тази интоксикация често  води до патологични промени в ЦНС (невротропизъм), ВНС ( със засягане на парасимпатикуса), съдовата система и вътрешните органи.

Обикновено болестта настъпва внезапно 2-3 дни след контакт с болен или негова вещ. Характерни симптоми са втрисане и вдигане на висока температура, изпотяване, главоболие(предимно в челната и слепоочната област), мускулни болки най-вече по тялото, кръста и крайниците, болки в костите и ставите, липса на апетит и силна отпадналост. По-късно се явява и хрема и набъбване на лигавиците. Много характерни за грипа са болките в очните ябълки при движение на очите и светобоязън като те са съпроводени със суха кашлица и затруднено дишане и учестено дишане.типични прояви са появата херпеси по носа и устата. Обикновено температурата продължава около 5 дни, след което започва оздравителен процес. Оздравяването настъпва чрез образуване на интерферон в клетките и специфични антитела: вируцидни, антитоксични и др.

Какви са най-честите усложнения на грипа?

Често при грип се се понижава сериозно специфичната реактивност на оргаизма  и той не е в състояние да му се противопостави. В тези случаи много лесно може да се развие вторична бактериална инфекция, която да причини сериозно усложнение. Най-често се засягат белите дробове като се развива пневмония. Най поддатливи на подобни усложнения са малките деца, възрастните хора и хората с хронични заболявания.

Вторичните бактериални пневмонии се предизвикват от пневмококи, стафилококи и други видове бактерии. Обикновено след кратък период без температура, общото състояние се влошава, температурата се повишава отново , появяват се хрипове и изменения в белите дробове при рентгенова снимка. Възможно е и поява на кръв в храчките.

При малките бебета често усложнение е грипозният круп. Към 3-4-ия ден от заболяването се появява лаеща кашлица, стенозиращо дишане, диспнея, цианоза, неспокойствие.

Друго често усложнение  при грипа е сърдечно – съдова слабост и отклонения в ЕКГ.  Те могат да се дължат на токсично засягане на нервните клетки в сърдечния мускул или на миокардит и съдови разстройства в миокарда.

При най-тежките усложнения може да се развие и менинго-енцефалитна картина – силно главоболие, загуба на съзнание, бълнуване. При децата всичко това е съпроводено и с повръщане, а понякога със загуба на съзнание и гърчове. Причините за тази картина са в силната интоксикация, циркулаторни разстройства и мозъчен едем.

Грипът е сериозно заболяване, което в миналото е взимало милиони жертви. В днешно време често се подценява и се пристъпва към самолечение и това в повечето случаи става предпоставка за последващи усложнения. Съществуват съвременни ваксини против грип, но поради неговата склонност на изменчивост и устойчивост, те не винаги дават ефект. Най-добрата профилактика против грип е здравословното хранене и приема на достатъчно витамини по естествен начин, които стимулират имунната система. Освен това винаги когато има данни за опасност от грипна епидемия, е нужно максимално да се предпазят децата в училище и детските градини, а възрастните да се отнасят отговорно към опасността от заразяване.

Най-добрата профилактика и предотвратяване на грипна епидемия е чрез максимално изолиране на болните от грип до тяхното пълно излекуване. Да не се предприема самолечение и задължително да се приемат много течности.

Прочетете също

Инжектиране на ботокс

Ботокс и пристрастяване към него

Хубаво е когато сме решили да се борим с времето за красотата си, добре да се информираме за рисковете и то в переспектива. Често плащаме скъпо за необмислени стъпки в младостта си.

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!