Начало / Моят дом / Двор и градина / Зюмбюл – цветето на дъждовете
Бели зюмбюли

Зюмбюл – цветето на дъждовете


Едно от най-ароматните и красиви пролетни цветя в двора ни е луковичното цвете зюмбюл. Въпреки, че не е капризно цвете, липсата на достатъчно влага е сериозен проблем за него, а пролетните дъждове са най-добрият му приятел. Оттам идва и неговото име Hyacinthus ( Зюмбюл) , което в превод означава „ Цвете на дъждовете.”

Зюмбюлът е цвете, което няма нужда от специални грижи и е доста устойчив на честите температурни разлики през ранната пролет. Ако искате да имате красива градина още през м. март, трябва да засадите луковиците през втората половина на октомври. Сами изберете оформянето на лехите като може да са в редица  от двете страни на пътека или на кладенчета в различни части на градината. Важно е обаче да знаете, че луковиците на зюмбюла са доста едрички и при засаждането задължително трябва да се спазва разстояние от около 10 см и дълбочина – около 12 см.  Тъй като те имат нужда от един студен период,  октомври е най-подходящия месец за засаждане, но не по-рано, защото е възможно да се развият по-рано и да измръзнат. След като ги засадите е добре известен период в късната есен често да ги поливате и да поддържате почвата постоянно влажна. Наторяването може да стане при самото засаждане като предварително смесите 1:1 градинска пръст и суха оборска тор или изкуствена.

Зюмбюлът е градинско цвете, но може да бъде успешно отглеждан и в саксия. Не се препоръчва обаче отглеждането му в сандъчета, тъй като луковиците му изискват повече пространство.

Размножаването на зюмбюла е както при всички подобни градински цветя. След първият цъфтеж, от една луковица може да се развият две или повече спящи пъпки. Впоследствие от тях се появяват отделни растения, които след това формират независими луковици. Възможно е зюмбюлът да формира и странични детки от луковицата, които можем да отделим и засадим на разстояние. Започват обаче да цъфтят на втората или дори на третата година. Зюмбюлът е многогодишно растение, но специалистите съветват ако искаме едри и ароматни цветове, да изваждаме луковиците след като премине цъфтежа и да ги засаждаме на друго място. Ако леко цепнем на кръст дъното на  старата луковица преди да я засадим, ефектът ще е поразителен.

Зюмбюлите не изискват засаждане на специални места и виреят дори на доста сенчести, но изискват влага. Силните топли слънчеви лъчи пряко върху току-що цъфналите зюмбюли, могат да бъдат пагубни ако продължат по-дълго.

Ето и едни от най-красивите екземпляри, които без проблеми може да отгледате на двора си:

Зюмбюл Carnegie

Зюмбюл Carnegie
Зюмбюл Carnegie

Зюмбюл City of Haarlem

Зюмбюл City of Haarlem
Зюмбюл City of Haarlem

Зюмбюл Delft’s Blue

Зюмбюл Delft's Blue
Зюмбюл Delft

Зюмбюл Fondant

Зюмбюл Fondant

Зюмбюл Gipsy Queen

Зюмбюл Gipsy Queen
Зюмбюл Gipsy Queen

Зюмбюл Jan Bos

Зюмбюл Jan Bos
Зюмбюл Jan Bos

Зюмбюл Pink Pearl

Зюмбюл Pink Pearl
Зюмбюл Pink Pearl

Зюмбюл Sky Jacket

Зюмбюл Sky Jacket
Зюмбюл Sky Jacket

Зюмбюл Woodstock

Зюмбюл Woodstock
Зюмбюл Woodstock

Прочетете също

Орхидеи

Отглеждане на орхидеи

Орхидеите са много красиви цветя, но често не умеем да задоволим техните капризи и те увяхват. Има някои основни правила при отглеждане на орхидеи, които трябва да знаем

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!