Начало / Семейство / Празници / Какво е 8-ми март за жената?
8-ми март

Какво е 8-ми март за жената?


Защо 8-ми март се превърна в противоречив празник? Защо жените някак се хващат на клишета като: “Комунистически празник“ или „Уважение един ден в годината“ …

8-ми март е всъщност един много хубав празник, който е международен, в България по традиция е посветен на жената и майката, която дарява живот. Това, че има мъже, които се сещат да засвидетелстват уважение на жените само на този ден, не значи, че празника трябва да бъде опорочаван и отричан. Това е една дата, на която всеки и дори най-големите егоисти и егоцентрици трябва да бъдат подсетени, че жената и майката са нещо свято и трябва да бъдат уважавани и то през цялата година. А колко важен и хубав е той за децата…? Та това е празника на МАМА!!!

Малко тъжно е, че напоследък започнахме да отбелязваме „Ден на бащата“, който е доста нов и непознат за нас, но с лека ръка сме готови да политизираме и да отхвърлим 8-ми март като ден на майката, въпреки дългогодишните му традиции. Много лесно приехме и други непознати за нас празници като „Свети Валентин“ и „Хелуин“, но се отказваме от 8-ми март.

Наистина историята на този празник е свързана до известна степен със социални и донякъде политически причини, но това не прави празника комунистически, а всъщност е олицетворение на еманципацията на съвременната жена и майка, която вече има право на равно социално положение и заплащане на труда си с мъжете.

Основоположник на празника е германка, която всъщност се е борила за икономическата независимост на работещите жени и равни права на жената в семейството. Жената, която до голяма степен е била дискриминирана в миналото, се е преборила за своите права да бъде равноправен член на съвременното общество с достойно заплащане за труда си и правото да взима решения кога и дали да създава живот.

Да, началото на този празник има своя политически привкус, но той вече е традиция и то много хубава традиция. А хубавите традиции трябва да се пазят, а не да се забравят и отричат.

Факт е, че през 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир. Празникът е международен и се празнува почти навсякъде по света. Жените навсякъде по света имат огромен принос за развитието на цивилизацията, макар извоюваната еманципация да им е донесла повече негативи отколкото ползи. Съвременната жена съчетава доста успешно ролята на майка, съпруга, добра домакиня и същевременно успява да се реализира професионално. Тя заслужава да има свой празник и ако този празник е на 8-ми март, в това няма нищо лошо и в никакъв случай не означава, че получава уважение само на този ден. Това е просто един празник, в един ден от годината, който този път е посветен на ЖЕНАТА. Той е за да напомни  на тези, които си позволяват да забравят, че животът зависи от нея и тя всъщност го създава. Именно затова трябва да бъде уважавана през цялата година!

Честит 8-ми март

Честит празник, мили дами!!! Бъдете винаги красиви и усмихнати, защото без вас нищо на този свят няма да бъде истинско. И празнувайте, защото 8-ми март е Вашият празник!!!

 

Прочетете също

Новогодишен часовник

Нова година – с какви чувства я посрещаме

Весела и щастлива Нова година!!! Всяка следваща година, която посрещаме ни изпълва с надежди за по-добро, обещаваме си да постигнем повече в живота, очакваме да бъде поредното стъпало към осъществяване на мечтите ни...

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!