Начало / Любопитно / Докторе защо? / Красивият загар днес, води до състаряване на кожата утре
На плажа
Излежаването на плажа е приятно, но може да бъде и опасно

Красивият загар днес, води до състаряване на кожата утре


Всички обичаме летния загар на кожата си, който я прави по-гладка и по-красива. За съжаление обаче учените твърдят, че за този красив тен впоследствие плащаме с по-ранно остаряване на кожата и всъщност излъчванията на Слънцето водят до по-бързото и стареене.

Истината е, че слънчевите лъчи не бива да се демонизират, защото са много полезни. Просто като с всяко друго нещо не бива да се прекалява с тях и е важно когато искаме да добием така желания загар, да го правим внимателно и предпазливо за да не страда кожата ни. В желанието си бързо да се сдобием с тен често правим сериозни грешки и това наистина води до състаряване на кожата и други сериозни проблеми, които могат да са с трайни последици.

Учените са прави в едно – системното предозиране с UV–лъчи води до преждевременно стареене на кожата. Тя загубва своята еластичност, загрубява и се появяват бръчки.

От друга страна не бива да се пренебрегва факта, че устойчивостта към слънчевите лъчи е различна при различните типове кожа и е много важно да имаме предвид своя „фототип“ на кожата. Трябва сами много добре да преценяваме от какви грижи има нужда тя. Използването на слънце-защитна козметика е желателно, особено когато кожата е бяла и лесно изгаря.

Често в стремежа си за краткия престой по време на ваканция в близост до морето за  да добием максимален тен и да „съберем слънчеви лъчи за зимата“, правим едни и същи грешки като престояваме много дълго време на плажа и кожата изгаря още през първите дни. Получава се зачервяване и болезненост, които са последвани от лющене на горния й слой, а понякога дори разраняване. Необмисленото излагане на преките слънчеви лъчи води до сериозни рискове и дори най-силните слънце-защитни козметични продукти не биха могли да ни предпазят. Обикновено това изгаряне става доста неусетно, а галещите слънчеви лъчи са направо коварни.

Слънчево изгаряне

Едва по-късно се усещат болезнените поражения, които после доста трудно се преодоляват и могат да станат причина вместо с  равен и красив тен да се сдобием с проблеми  и грозни кожни проблеми.

Затова запасявайки се със слънце-защитна козметика е нужно да се запасим и с  достатъчно разум и да не се изкушаваме от целодневен престой на плажа. Важно е да се знае, че скриването под чадъра няма да ни предпази от изгаряне. Ако сме били на плаж цяла сутрин и сме излагали кожата си пряко на слънчевите лъчи, скриването ни под чадъра в следобедните часове, когато знаем, че слънцето е опасно, няма да ни спаси от изгаряне. Доказано е, че повече от 35 процента от UV–лъчите  преминават и през чадъра, независимо от материята му, а разсеяното слънчево лъчение допълнително допринася за изгаряне на кожата.

Веднъж допуснато изгаряне на кожата налага незабавно взимане на мерки относно лечение и то с медикаментозни кремове, които да овлажнят и подхранят поразената кожа. Ако има образувани мехури трябва много да се внимава да не бъде нарушена целостта им, защото това може да доведе и до образуване на рани и инфектиране на кожата. Излагането на преки слънчеви лъчи е абсолютно противопоказно и то не по-малко от 5-6 дни след дори и най-лека форма на слънчево изгаряне.

Не бива никога да подценяваме изгарянето на кожата от Слънцето, защото един безразсъден ден на плажа може да провали напълно лятната ни почивка и образуването на така желания тен. И най-малката грешка в това отношение ще има обратният ефект и вместо с равен и красив шоколадов тен, ще станем на петна с грозно лющеща се кожа.

Изгаряне на раменете
И най-лекото изгаряне може да създаде сериозни последствия за кожата

Честото изгаряне на кожата може да доведе до рак на кожата и други много трудно лечими кожни болести, а преждевременното остаряване е неминуемо. Нужно е много внимателно да се отнасяме към слънчевите лъчи и дозирано да ги допускаме до кожата си за да я запазим дълго време млада и еластична. Приема на много течности през летният период е задължително условие за съхранение на нейната красота. Ползването на овлажняваща козметика с висок фактор на защита, особено за кожата на лицето и шията е задължително.

Прочетете също

Водовъртеж

Има ли черни дупки и на Земята?

Черните дупки все още представляват загадка, а вероятността те да не са само в Космоса, а да съществуват и на Земята е голямо предизвикателство за учените, които са убедени, че....

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!