Начало / Любопитно / За животните / Куче за домашен любимец в апартамент
Домашен любимец- куче
В желанието си да имаме кученце у дома, трябва да проявим отговорност при избора

Куче за домашен любимец в апартамент


Ако не можем да устоим на желанието да си вземем домашен любимец, а живеем в апартамент, където отглеждането му си има своите трудности и особености, добре е да знаем, че подходящи за това са определени породи кучета. За да не страда кучето и да сме сигурни, че съвместното съжителство ще е добро и за нас и за него, е необходимо предварително да се запознаем с декоративните породи, подходящи за отглеждане при домашни условия и след това да направим своя избор.

Взимането на куче за домашен любимец е отговорност и не бива с лека ръка да взимаме решение ако не сме сигурни, че можем да се грижим така за него, че да му осигурим редовно хранене, разходки и ветеринарни грижи. Ако намеренията са подбудени от силното желание на дете, трябва да му бъде обяснено, че кучето не е играчка, а живо същество, имащо нужда от грижи, внимание и любов.

И ако въпреки тези уговорки, искате да си изберете домашен любимец, ще Ви представим най-подходящите за отглеждане в домашни условия декоративни породи кучета с кратка информация за тях:

Пекинез

Малко, приличащо на лъвче куче с много козина и собствен характер. Подходящо за домашни условия, но не и за много малки деца. Не обича да бъде подхвърляно и мачкано от деца. Има дързък характер, но и доста крехко здраве.

Пекинез
Пекинеза има дързък характер и крехко здраве

Болонка

Малко и добродушно куче, подходящо за домашен любимец. Чудесен избор за семейство с деца. В повечето случаи  е в добро здраве. Жизнерадостно и игриво. Предимство при тази порода е, че дългите разходки не са задължителни. Болонката обаче трябва да се реши  редовно с четка от четина, а на лапичките и коремчето да се слага бебешка пудра.

Болонка
Жизнерадостна и игрива- чудесен избор за семейство с деца

Японски хин

Интелигентно, нежно и красиво куче. Малко, с гъста козина, елегантно  и с грациозен вид. Добър пазач на дома като никога не лае без причина. Тази порода не е подходяща ако има в семейството алергични, защото козината се сменя постоянно. Чувствителни са на прегряване и високи тимператури. Живеят обикновено 12-14 години.

Японски хин
Интелигентен, нежен и добър пазач на дома

Дакел

Лесно приспособимо и лоялно куче. Дакелът е много добър за компания и обича човешките ласки. Общителен е, смел и самостоятелен. Интелигентно куче е, но е доста шумно – силен лай и силен стремеж към копаене на дупки.

Дакел
Дакела е общително куче, но доста шумно лае.

Пудел

В много страни пуделите се възприемат като един от символите на богатство и лукс. Те са много интересни кучета, но от тях има над 20 вида с различни размери и особености. Като общо са подходящи за отглеждане в домашни условия. Не обичат да остават сами и предпочитат компанията на човек, пред тази на куче. Интелигентни са и се поддават лесно на обучение. Някои от по-дребните разновидности живеят до 18 години.

Пудел
Пуделите се възприемат като един от символите на богатство и лукс

Кокер шпнаньол

Кокер шпаньолът е енергичен, добър и много подходящ за деца, особено, ако растат заедно. Обича непознати и е много дружелюбен към тях, но има нужда от повече движение и често извеждане. Като цяло обаче е много подходящ за семейно куче и не боледува често.

Кокер шпнаньол
Кокер шпаньолът е енергичен, добър и много подходящ за деца

Пинчер

Дребни и приличащи на играчки, пинчерите никак не са подходящи за малки деца. Това е порода, която трябва да бъде отглеждана от хора, които не взимат за първи път куче и имат някакъв опит вече.

Пинчер
Пинчерите никак не са подходящи за малки деца

Чихуахуа

Тази порода е една от най – подходящите за отглеждане в апартамент и домашни условия,но не и при семейства с малки деца, защото то самото има нужда от доста грижи. Чихуахуа са сладки, любящи и готови да защитят стопаните си дори да се наложи да се бият с питбул. Изискват обаче доста грижи.

Чихуахуа
Чихуахуа са сладки, любящи и готови да защитят стопаните си дори да се наложи да се бият с питбул

Йоркшир териер

Това е порода кучета тип – „ плюшени играчки”, които са чудесен домашен любимец. Те обичат да играят със стопаните си, весели и любвеобвилни са. Тези миниатюрни кученца са  неворятен “анти-стрес” фактор – няколко минути игра с него и човек забравя проблемите си и се отпуска невероятно. Лесни са за отглеждане, не са претенциозни за храна и дълги разходки. Подходящи са за дори много малко жилище, а интересното е, че не предизвикват алергии, а има данни за точно обратното. Подходящи са и за семейства с деца.

Йоркшир териер
Порода кучета тип - „ плюшени играчки”, които са чудесен домашен любимец

Изброихме най-подходящите за отглеждане породи кучета в малко жилище. Дори и да Ви се иска да си вземете куче от някоя от по-едрите породи, трябва да знаете, че това не е подходящо, защото те изискват много повече грижи и отглеждането им в стайни условия е нездравословно нито за тях, нито за Вас.

Прочетете също

Есен на двора

Подготовка на нашата градина за зимата

За да се радваме отново през пролетта на красив килим от трева и много красиви цветя в своята градина, трябва да положим малко труд през есента за да подготвим и предпазим своя двор от

2 коментара

  1. Взимайте едно сибирско хъски аз си гледах в апартамент, или немска овчарка сега пак ще си гледам такава.И пинчерите са за деца като бях малък си гледах бях 8 годишен.

  2. Дайте ми съвет какво куче да си взема? Помощ?

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!