Начало / Жената днес / Женско здраве / Лечебен оцет от ябълки и мед
Ябълки и мед
Оцетът приготвен от ябълки с мед има много лечебни свойства

Лечебен оцет от ябълки и мед


Здрави ябълки се измиват добре и се отделят изгнилите или натъртени части. Може да се използват и корите на почистени ябълки при приготвяне на компот и др. Смилат се и образуваната каша се поставя в подходящ съд. Залива се с преварена вода в съотношение 0,5 л на 0,4 кг. ябълкова каша. На всеки литър вода се добавя по 100 г. мед. За ускоряване на ферментацията на всеки литър вода се добавя и по 10 г. хлебна мая и 20 г. сух черен хляб. Съдът се оставя открит в помещение при температура 20 до 30 градуса за ферментиране. Не е подходящо да се излага на светлина, тъй като ултравиолетовите лъчи забавят ферментационният процес. Кашата престоява така около 10 дни, като всеки ден се разбърква два-три пъти с дървена лъжица. След това се прецежда през рядък плат /напр. кеневир/ и към получения всеки един литър сок се добавя по 50-100 г. мед. Престоява за окончателно фермениране още 30-40 дни, в зависимост от температурата в стаята, след което е готов за консумиране. Оцетът се бутилира и се съхранява на хладно място.

 Така приготвеният оцет има лечебни свойства при:

  • Лишеи и плешивост /трихофития/ – болните места се разтриват с пръст, потопен в оцета 5-6 пъти дневно
  • Главоболие – оцет от ябълки и вода по равно. Сместа се сипва в отделен съд и се загрява на слаб огън. Правят се инхалации /70-80 вдишвания/
  • Високо кръвно налягане – 2 лъжички оцет от ябълки в чаша вода се пие при всяко ядене
  • Сърбеж по главата – смесва се една чаша оцет с една чаша вода и с гребен, намокрен в разтвора, се реше косата до овлажняване
  • При силна умствена и физическа умора и профилактично срещу евентуално заболяване – 2 лъжици оцет и 2 лъжици мед се разтварят в чаша вода и се пие 1 или 2 пъти дневно
  • При ставен ревматизъм – 1 лъжица оцет се смесва с 1 чаша вода и се пие 4 пъти дневно в продължение на две седмици
  • Възпаление на сливиците – 1 лъжица оцет се смесва с 1 чаша вода и се прави гаргара на всеки час, като разтворът се гълта.

Забележка : Не бива да се прекалява с  поглъщането на оцета от ябълки.

Прочетете също

Косартроза

Артроза на тазобедрената става – коксартроза

Коксартрозата е доста коварно заболяване, което води до нетрудоспособност, инвалидизиране и влошаване на качеството на живот. Какви са съвременните алтернативи за лечение и какво трябва да знаем за тях?

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!