Начало / Вкусно / Малините – любим плод на децата
Децата обичат малини

Малините – любим плод на децата


 

Децата понякога отказват  плодове и зеленчуци и това хвърля в паника родителите, защото така не поемат достатъчно витамини и съответно съществуват рискове от често боледуване  и отслабване на имунната система.

Има един плод, който обаче е любим на всички деца и това е малината. Малката червена малинка  е не само удивително вкусен и сочен плод, но има и качествата на билка.  Природата е успяла по удивителен начин да съчетае в този доста сложен плод  невероятен вкус  и букет от витамини с огромно значение за детския организъм. Всяка малина представлява съвкупност от много малки плодчета с отделна собствена семка , което прави малиновият храст едно от многото чудеса на природата.  Освен плодовете му, които са невероятно вкусни и полезни, неговите листа също се използват в народната медицина и се смятат за чудотворно лекарство при стомашно-чревни проблеми.

Всички деца обичат малини и да се предложат  на децата. Прясната зряла малина е  много богата на витамин С в удивителна ако при ягодите често се срещат алергии, то при малините това е в много редки случаи.  Така тези плодове безспорно са фаворити и през летният период, когато зреят, не бива да се пропуска случай комбинация с витамин Р, а това е т. нар комплекс от  биофлавоноиди, безценен за детския организъм. Той укрепва кръвоносната система  и имунитета на детето, допълван от много минерали и микроелементи като   желязо, магнезий калий, калций, мед, селен,цинк и  фосфор.

Кошница с малини

Друго много ценно качество на малините е, че те съдържат големи количества фитонутриени. През последните години учените доказаха, че  фитонутриените ускоряват обмяната на веществата в  мастните клетки  чрез  увеличаване на ензимната активност, консумацията на кислород и производство на топлина и енергия в тях. Така малините се доказват като много важен фактор при борбата със затлъстяването на децата, което е характерно за последните десетилетия. Редовната консумация на малини предотвратява риска от затлъстяване на децата, особено при тези, които имат генетична склонност към него.

Интересното при малините е, че те всъщност почти не губят ценните си качества при топлинна обработка. Именно затова дори на компот, биха могли да бъдат много ценен източник на витамини и минерали през цялата година.

Прочетете също

Полезните храни

Да ускорим метаболизма си вместо да гладуваме

Как да променим храненето си за да ускорим обмяната на веществата и метаболизма си като цяло. Да заменим смело постоянният си глад и диети с храни, които са полезни и спомагат изгарянето на повече калории.

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!