Начало / Моят дом / Двор и градина / Минзухари през пролетта
Минзухари в сняг
Когато напъпят минзухарите обичат да е по-хладно

Минзухари през пролетта


Пролетта е сезонът, в който природата се пробужда след дългия зимен сън и някак вълшебно оцветява всичко около нас.И ако с белите си цветове, кокичето все още ни напомня, че зимата не си е отишла съвсем, то минзухарът е цветето, което придава весел цвят на доскоро сивата и заспала Земя.

Освен предвестник на пролетта, минзухарът се смята и за предвестник на благополучие. Когато видим първият минзухар, никога не бива да го откъсваме. Според стари поверия ако откъснемминзухар в първите пролетни дни, няма да ни върви през годината. Стари легенди разказват, че цветето всъщност е помощник на Св. Валентин в осъществяването на желанията за любов, щастие и благополучие.

Минзухарът е много красиво пролетно цвете, което не е капризно и може да бъде отглеждано дори в саксия.Известни са над 150 вида минзухари, но най-разпространени и култивирани са около 10. Могат да бъдат жълто-оранжеви, лилави, бели или сини. Най-често са жълти като цветовете преливат до красиво оранжево. В природата много често цъфтят под дървета и храсти и не са капризни към светлина, но обичат песъчлива почва. Развиват грудколуковица, която може да загние ако почвата е много глинеста и прекалено задържа вода.

Ако имате двор и градина и искате да посрещнете пролетта с красиви бордюри от минзухари, трябва да знаете, че:

Най-добре е в края на лятото след изсъхване на надземната част на минзухарите да се извадят грудколуковиците и да се сложат на хладно, сухо и проветриво място. Обикновено грудколуковиците имат малки и нови детки, които се отделят от самите луковици и през есента се засаждат отново отделно от тях. Това е начинът на размножаване на минзухарите чрез образуване на малки нови луковици, които през септември октомври трябва да се засадят на 8-9 см дълбочина и на около 7 см отстояние една от друга.

За да имаме свежи минзухари през пролетта въпреки, че живеем в голям град и в апартамент е нужно да си ги отгледаме в саксия . Най- отглежданият вид минзухари е Crocus hybridus.

Подготовката е добре да започне още в края на август със засаждане на малките грудки по няколко в саксия или 10-12 в сандъче. След засаждането за по-добро вкореняване е нужно поне един месец саксията да престои на студено и чак след това на около 10 градуса температура през цялата зима.  Когато започнат да се появяват пъпките  е добре пак цветята да са на по-хладно, а при цъфтежа им – на по-топло.

Минзухари в сняг
Когато напъпят минзухарите обичат да е по-хладно

Минзухарите не са капризни за отглеждане, но при добри грижи се получават оптимални и много красиви резултати.

Прочетете също

Ремонт у дома

Ремонтите у дома

Ремонтите у дома винаги правим през лятото, но е добре предварително добре да ги премислим и пресметнем нужните средства. Дали сами ще се нагърбим с тази задача или ще наемем строителна фирма е въпрос....

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!