Начало / Жената днес / Мъжът, жената и смяната на ролите
Смяната на ролите на мъжа и жената става все по-осезаемо
Смяната на ролите на мъжа и жената става все по-осезаемо

Мъжът, жената и смяната на ролите

Все по- осезателно започва да се усеща една смяна на ролите между мъжа и жената, което дори става патологично и в много случаи не удовлетворява и двата пола.

Ако погледнем назад във времето всеки от двата пола си е имал своето строго място и функции и спор по тези въпроси почти не е имало.

 Ролята на жената е била да си стои вкъщи и да се грижи за децата и домакинството. От нея се е очаквало да бъде нежна, женствена и да обгрижва съпруга си, който от своя страна е бил длъжен да подсигурява прехраната и сигурността на семейството. Всеки е знаел добре своето място и противоречията по този въпрос са били рядкост. Поради по-голямата си физическа сила и природа на войн и завоевател обаче, мъжът доста е злоупотребил с превъзходството си и в резултат жената се е почувствала неравностоен партньор, а нейната роля не достатъчно оценена.Именно това вероятно е в основата на появяването на така популярната женска борба и война за еманципация.

 Еманципацията всъщност е едно освобождаване от зависимост, към която  явно жената  в своята еволюция започва драстично да  проявява непоносимост. Тя  търси за себе си една равнопоставеност и значимост, равни права с мъжа, защото е убедена,че ги заслужава.

Трябва обаче да се прави разлика между еманципация и феминизъм.

Природата е закодирала в женската психология качества като нежност, грижовност, топлина и нуждата да дарява любов. Способността й на една особена мъдрост и светлина, от която мъжа сам по себе си има нужда за да оцелее е огромна.

В стремежа си да се еманципират  жените до голяма степен почти навлязоха в сферата на феминизма без да дооценят, че с активния стремеж за равнопоставеност на половете и  постигайки го, фактически правят мъжете по-пасивни. Така в резултат на завишената женска активност се получават едни неудовлетворени и значително по-пасивни мъже. В същото време жените отново са недоволни, защото не искат около себе си слаби и пасивни мъже. В много случаи те дори не си дават сметка какво точно искат. Така често дамите се оформят като самодостатъчни системи, засилвайки своето собствено его.  Създават и отглеждат сами деца, създават силна кариера, но сами по себе си не са щастливи, защото липсва баланса, който по природа им е нужен.

Житейската практика показва, че за да има баланс в половото общуване, прекалено активната жена прави мъжа пасивен. Той се превръща се в един мързелив наблюдател, защото няма и как напълно да поеме женската роля – природата не му дава този шанс. В същото време съвременната еманципирана жена е поела на гърба си огромни отговорности и тежести и е вечно недоволна от мъжа си без да си дава сметка, че в дъното на проблема е може би самата тя.

Факт е, че смяната на ролите на мъжа и жената става все по-осезаемо като жените стават все по-агресивни, а мъжете все по-пасивни. В крайна сметка и двата пола са неудовлетворени.

А каква ли е рецептата за преодоляване на тази криза в отношенията? Със сигурност тя не е във връщане на ролята на жената от миналото, но как да се постигне този баланс, че и двата пола да се чувстват достатъчно значими и постигнат така желания синхрон?

Вероятно са нужни някакви компромиси и от двете страни, но кой може да каже какви и колко трябва да бъдат те? Вероятно само времето ще го покаже и ще трябва да се мине през доста еволюционни катаклизми докато се постигне така желания и от двата пола баланс.

Прочетете също

Регистрация на семейна фирма

Семейният бизнес в основата на развитите икономики

Семейният бизнес е бил и ще бъде в основата на развитите икономики по света. Всяко семейство, което избере да направи регистрация на фирма и да започне семеен бизнес трябва да знае, че трябва да отговаря на някои ......

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!