Начало / Семейство / Празници / Нашата трапеза на Бъдни вечер
В някои краища на България Бъдни вечер се нарича Малката Коледа
В някои краища на България Бъдни вечер се нарича Малката Коледа

Нашата трапеза на Бъдни вечер

Един от най-тачените празници от българското семейство е Бъдни вечер. Дори в годините когато вместо дядо Коледа  децата чакаха дядо Мраз и Коледа не беше толкова популярен празник в България, на Бъдни вечер винаги трапезата беше по християнските правила. Няма дом, в който този празник да не е почитан и да не се спазва традицията.

Бъдни вечер е винаги на 24 –ти декември и на него вечерта семейството се събира на масата и традиционно вечеря постни ястия, които са нечетен брой. Масата трябва да бъде с много ястия за богата и щастлива следваща година в дома.

Бъдни вечер е денят преди Коледа и е последния ден от Коледните пости. По традиция в много краища на България през деня се принася в жертва прасе, което е гледано цяла година за тази цел. Месото му обаче не се консумира никога преди Коледа.

Постни ястия за Бъдни вечер
Постните ястия на Бъдни вечер се приготвят у дома от стопанката на къщата.

Вечерта преди Коледа трапезата винаги е постна и богата на традиционни постни ястия: боб, постни пълнени чушки с ориз, постни сърми от кисело зеле или лозови сърми, ошав, плодове и ядки и т.н. Много важен елемент от трапезата е постната пита, която е добре да бъде украсена по специфичен начин с монограма на Христос, който се прави от тесто. Обикновено питата на Бъдни вечер е първото ястие, с което всъщност се открива вечерята като най-възрастния член на семейството я разчупва и раздава. Ако в семейството има неомъжено момиче, то отделя първия си залък и го слага под възглавницата си през нощта срещу Коледа и така може да сънува своя бъдещ съпруг. Смята се, че нощта след Бъдни вечер срещу Коледа е време за гадания и предсказания.

Не е добре веднъж седнали на трапезата, членовете на семейството да стават и да ходят изправени. Ако това се наложи, трябва да се движат приведени, а когато вечерята приключи, масата се оставя не раздигната до следващия ден.

Как да подредим трапезата за Бъдни вечер?

Най-хубаво е ако имате покривка с типично български мотиви, която да застелете на масата за Бъдни вечер.

Покривка за маса
Традиционните български мотиви на покривката създават неповторим уют на Бъдни вечер

По средата на масата е добре да бъде постната питка, а на нея да бъде забодена свещ. В постната питка предварително домакинята е замесила пара, която ще се падне на най-големия късметлия в дома. Затова преди да разчупи питата, главата на семейството я завърта 7 или 9 пъти така както е на  масата.

Хубаво е всяка домакиня да има точно определени съдове в битов стил, които да ползва само на Бъдни вечер и така вечерята ще бъде още по- тържествена.

Ако боба е в глинено гърне, а ушава е в традиционни български гювечета, масата ще бъде много по-различна, а това придава особен чар на празника.

Добре е да сложите на масата и мед за да бъде сладък живота на цялото семейство.

Домакинята сама подбира броя на ястията, които ще сложи на масата и ги подрежда по свой вкус. Ако избере да бъдат 7, това символизира броя на дните на седмицата. Ако реши да са 9, то в дома може да има ново начало или нов живот през следващата година.  Задължително на трапезата трябва да има кромид лук и чесън. Кромид лук се слага за да бъде годината богата на имане. Колкото е броя на люспите му, толкова повече ще бъде имането. Чесънът на масата  пази дома от зло.

Чесън и мед на трапезата
На трапезата трябва да има мед за сладък живот и чесън, който да пази от зло

В някои краища на България Бъдни вечер се нарича Малката Коледа, но както и да  го наричаме това е най-хубавият семеен празник и най-почитания във всяко семейство.

Прочетете също

Снежанка

Красиви и весели в новогодишната нощ

Новата година винаги свързваме с нови надежди и досега несбъднати мечти. Очакваме тя да бъде по-добра от предишната, а от това как ще я посрещнем, може би зависи каква ще бъде наистина. Нека се подготвим за нея!

Вашият коментар

Sharing is Awesome, Do It!

Share this article with your friends

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics