Начало / Аз детето / Опасна ли е детската шарка Варицела и за кого
Дете болно от Варицела

Опасна ли е детската шарка Варицела и за кого

Варицелата е детска шарка, на която сме свикнали да гледаме като на едно съвсем обикновено и задължително препятствие, част от израстването на детето.

Ако питаме нашите баби, те ще кажат: „Детските шарки трябва да се изкарат!

Звучи почти задължително, но всъщност не е така. Вече доста от т. нар. детски шарки не се карат от децата, защото съществуват ваксини.

Варицелата е детска шарка, която е все още едно масово явление и всяка година хиляди деца се покриват със сърбящите и пълни с течност пъпчици-мехурчета, а повечето от майките дори са доволни от заразяването, защото „Трябва да я изкарат!„

Какво всъщност представлява Варицелата и дали е толкова безобидна?

Варицелата е остро вирусно инфекциозно заболяване, което е изключително заразно. Причинител е т. нар. варицелен вирус, който спада към групата на херпес-вирусите и се намира в характерните за заболяването пъпчици във вид на мехурчета, пълни с течност. Повечето от децата преболедуват от Варицела в детската градина и училище, където заразяването става най-лесно. Пренасянето на варицелният вирус става по въздушно- капков път, а входна врата са лигавиците. Заразяването става от дете на дете като здрави заразоносители няма. Инкубационният период на болестта е 21 дни, а отделянето на вируса от болното дете става в последния ден от инкубационния период и по време на боледуването до момента на покриване на всички пъпчици с корички. Вирусът се отделя със секрета на носоглътката по време на говорене, кихане и кашляне. Възприемчивостта е много голяма. Вирусът прониква обикновено по въздушно капков път през лигавицата на горните дихателни пътища и по-рядко през конюнктивите и там се размножава. След това навлиза в кръвта и причинява характерен обрив, дължащ се на т. нар. балонна дегенерация на епидермалните клетки, като се размножава и в съдържимото на образувалите се мехурчета.

В някои случаи, макар и по-рядко вирусът може да проникне и във вътрешните органи – слезка, черен дроб, бъбреци и др., където също причинява подобни везикулозни промени както по кожата. Такова проникване е вид усложнение, което не бива да се подценява, защото при проникване на вируса в белите дробове, например се развиват пневмонии, причинени пряко от действието на вируса. Възможно е и проникване на вируса в нервната система и възпалителни промени с околосъдови клетъчни натрупвания, които стават причина за сериозни усложнения и менингит.

Дори и редки усложненията на Варицелата не са никак за пренебрегване и е добре всеки да бъде информиран за тях. Обикновено усложнения се проявяват когато имунната система на детето е много слаба. Преболедуването на Варицела в по-зряла възраст почти винаги е далеч по-тежко, отколкото в детската. Именно затова повечето родители предпочитат децата да се заразят и да преболедуват инфекциозното заболяване по-рано. Често много от тях не знаят за възможните усложнения и дори умишлено създават контакти между здрави и болни деца.

В детските заведения и училищата медицинските специалисти се стремят да ограничат максимално разпространението на заболяването и предотвратяването на епидемии от Варицела, които са най-чести през пролетта и през есента. Въпреки това почти всички деца преболедуват от тази детска шарка, защото въпреки, че съществува ваксина за нея, тя не е включена в Имунизационния календар и дори не се внася в България.

По време на самото боледуване организма на всяко дете образува антитела срещу вируса и така си създава траен имунитет. През последните години обаче има случаи на повтаряне на заболяването при едно и също дете.

Варицелата е силно заразно инфекциозно заболяване, което не е съвсем безобидно и може да причини усложнения както при децата, така и при възрастни, които не са я преболедували. Погрешно се смята, че не е нужно да се ваксинират децата и че процентът от усложнения е сравнително малък на фона на доста скъпата ваксина.

В много страни на Европа децата се ваксинират от години против Варицела, а очакванията са, че за в бъдеще и у нас ще се регистрира и влезе в употреба комбинирана ваксина за рубеола, морбили, заушка и варицела.

За сега обаче когато няма как да ваксинираме децата си, трябва да знаем, че не бива да ги заразяваме умишлено, защото няма безобидно заболяване и никога не се знае дали точно нашето дете няма да бъде засегнато от усложненията, които варицелният вирус е в състояние да причини.

Прочетете също

Дете с дядо Коледа

Децата и дядо Коледа

Децата растат и задават въпроси! Измислен ли е дядо Коледа и винаги ли мама и татко купуват подаръците от магазина? Какво да им отговорим за да не бъдат разочаровани.

Вашият коментар

Sharing is Awesome, Do It!

Share this article with your friends

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics