Начало / Аз детето / Детско здраве / Плуването е важно за децата
Плуването е важен спорт и за закаляване на детето
Плуването е важен спорт и за закаляване на детето

Плуването е важно за децата

Строго определена възрастова граница, преди която детето не бива да влиза в басейна, няма. Подходящият момент за начало на занимания по плуване е въпрос на индивидуален избор на всеки родител, който най-добре познава своето хлапе – как възприема напътствия, как разсъждава, дали слуша, доколко се концентрира. Има малчугани, които и на 4 години са готови за обучение, но според специалистите оптималната възраст е 6 години. Тогава детето вече започва да се съсредоточава, да разбира в детайли какво говори преподавателят или какво изисква треньорът. А и му е по-забавно.

Едва ли има дете, което не обича да играе във водата. Затова родителят трябва да прецени кога хлапето е готово да престане да възприема плуването само като игра.

Безспорен факт е, че заниманията с плувни спортове развиват детския организъм възможно най-комплексно – от изграждане на двигателна и дихателна култура, до формиране на здрава мускулатура. При това плуването е сред малкото физически натоварвания, които оказват равномерно влияние на всички мускулни групи. Тренировките са уникални и от гледна точка на средата, в която се осъществяват – единствено във водата човешкото тяло не усеща ефекта от изпотяването.

Специалистите твърдят, че плуването е един от най-комплексните спортове.

Плуването е спорт с мощно оздравително и закаляващо действие върху човека, развива и усъвършенства всички функции на организма, оформя хармонично и стройно тяло.

За римляните, така както и за гърците, плуването е било задължителна дисциплина от военното обучение, а в Египет е било част от учебната програма на децата. Всичко това потънало в забвение през Средновековието, като чак през 19 век Европа преоткрива удоволствието от движението във вода.

Плуването се е превърнало в леснодостъпен спорт, благодарение на многобройните открити и закрити плувни басейни.

Какви са предимствата на плуването пред другите спортове:

  1. Водата намалява силата на земното притегляне и затова оказва много по-малко налягане върху костите и ставите.
  2. Не е нужно да си сериозен спортист, за да се занимаваш с плуване – необходимо е само да спазваш някои основни правила.
  3. Подобрява дишането, като улеснява изхвърлянето на секрети от белите дробове поради хоризонталния модел на изпълнение.
  4. Екипировката е доста евтина – бански костюм, очила и шапка.
  5. Работи върху двигателната координация на цялото тяло.
  6. Увеличава сърдечния и белодробен капацитет, подобрява мускулният тонус.
  7. Повече от 2/3 от телесната мускулатура взима участие в движенията.
  8. Нормализира артериалното налягане и пулса.

За съжаление обаче 80 % от българите не могат да плуват. Това е огромен процент и трябва всеки възрастен, който не може да разбере, че е непростимо да лиши и детето си от тази възможност. Всяко дете трябва да може да плува и плуването трябва да се въведе като задължителна дисциплина в училище.

В много детски градини и училища в София например, има басейни, а там където няма, трябва да се въведе организация и да се ползват други басейни, но всички деца трябва да плуват.

Прочетете също

Паразитните заболявания са много сериозни и често водят до непоправими последствия в организма на малките деца.

Профилактика на паразитните заболявания при децата

Паразитните заболявания са много опасни в детската възраст и последствията от тях може да бъдат непоправими. Създаването на хигиенни навици у децата и спазването на някои правила от родителите са важни за предпазване на децата..

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!