Начало / Любопитно / Земята и хората / Природата и колективната безотговорност на човечеството

Природата и колективната безотговорност на човечеството


Всички обичаме да се радваме на природата и да  се възхищаваме от красотата й. Всеки от нас е част от тази природа, но малко от хората  го осъзнават истински и си дават сметка за личната отговорност, която носят за нейното опазване.  Земята –  това е нашият дом  и е в опасност, а причината е в самите нас, нейните обитатели.

За да съществува човекът има нужда от въздух, вода и храна, а планетата  Земя така великодушно му ги осигурява.  Дали обаче трябва да черпим  всичко от което имаме нужда  и то безвъзмездно, без да полагаме никаква грижа за бъдещето на планетата си? Трябва ли всеки от нас да живее за мига, в който се намира на нея и да  бъде безотговорен към тези, които идват след него?

За съжаление човешкият егоизъм е на път да унищожи Земята и така щедрото й гостоприемство! С  хилядолетия човечеството неразумно и алчно употребява ресурсите на планетата Земя с цел единствено да задоволи своите нужди и желания. В същото време безотговорно изхвърля  генерираните от него  отпадъци там където му е най-удобно  и най- евтино без да си дава сметка за последиците.  А последиците вече започват да стават сериозни, дори апокалиптични. Особено значение за  тази  драматична картина през историята на човечеството и неговата колективна безотговорност  изиграва  огромното разделение между екология и икономика.

В желанието  си да задоволява своите нужди като произвежда, разменя и консумира, човекът смяташе, че всичко, което съществува на Земята просто му се полага и винаги ще съществува. Едва когато учените започнаха да отчитат сериозни промени в климата и изчезването на видове растения и животни, се заговори за екология. Едва тогава човечеството започна да търси баланс  между икономика и екология и да променя начина си за мислене.

Дали обаче вече не е късно?  Глобалното затопляне, замърсяването на въздуха и  водите, изтънелият озонов слой и киселинните дъждове  вече са факт. Ще успеем ли да спрем този разрушителен процес и да спасим живота на Земята.  Да спасим природата, на която иначе обичаме да се радваме и възхищаваме.

Безспорно за всичко това е виновна индустриална революция, която не можем да спрем, но можем да се отнасяме с по-голяма отговорност към природата. Развивайки се все повече  икономически и задоволявайки своите нужди и капризи бихме могли да не мислим само за себе си, а и за своя дом- планетата Земя.  Та нали всичко, което правим е за да стане животът ни уж по-хубав, а  реално  замърсявайки я създаваме един омагьосан кръг на самоунищожение.

Време е да погледнем на Земята наистина като на  наш дом и същевременно като на жив организъм, който трябва да бъде основен  и равностоен партньор в създаването на така желаните ни блага. Природата ни дава много, но и ние трябва да погледнем на  нея като на част от нас.

Време е да променим егоистичното си мислене и да спрем да разрушаваме собствената си среда . Нужно е да променим съществено начина си на живот и да започнем да възпитаваме децата си в екологично мислене и опазване на  природата максимално, въпреки развитието на технологиите  и бизнеса.

Безотговорното изсичане на горите трябва да спре! Трябва да намерим начин да произвеждаме и използваме блага, които да не вредят на природата, да не замърсяват почвите и водите. Трябва да заменим септичните ями с пречиствателни станции и изкуствените торове с естествени . Време е да се научим да пестим и да не разпиляваме безотговорно ресурсите на Земята, защото те са на изчерпване. Да се постараем да обезвреждаме надеждно опасните отпадъци, които генерираме непрекъснато.  Нужно е да осъзнаем, че запазвайки природата и планетата Земя, ние спасяваме своя собствен живот. Нужно е да осъзнаем и това , че  далечното бъдеще  всъщност вече е „УТРЕ“ и чука на вратата, а плодовете на колективната ни безотговорност ще се стоварят върху собствените ни деца.

Прочетете също

Вълнист папагал

Съжителството с папагал е интересно, но и отговорно

Да си вземете папагал е много добро решение за избягване на самотата, а ако детето Ви го иска за домашен любимец, то задължително се запознайте предварително с някои особености на птицата.

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!