Начало / Любопитно / Бизнес / Професия счетоводител
Счетоводна кантора
Работата в счетоводна кантора е добър старт за професионална реализация

Професия счетоводител


Когато се избира професия, човек трябва да бъде съвсем наясно със себе си дали това, което се съдържа като функции и задължения в нея, отговаря на неговите възможности и желания. Всяка професия разбира се има своите плюсове и съответно минуси, но това да я упражняваш с желание и да ти се отдава е от огромна важност. Много хора по стечение на редица обстоятелства в живота, бъркат своето призвание и по-късно разбират грешката си. Съществуват фактори като модни тенденции и влияния, които могат да объркат младия човек когато решава на какво ще посвети професионалната си реализация. Често в стремежа си да печели повече пари е възможно да се насочи към специалност, която е грешка и не му носи удовлетворение или е неподходяща за него.

Много студенти по икономика решават, че една от най-доходните и търсени професии е професията счетоводител. Логиката е, че всяка фирма има нужда от счетоводни услуги, а счетоводството е в основата на всяка икономика, било то в глобален или много по-тесен мащаб. Професията счетоводител обаче не е никак лесна и не е за всеки. И тя като повечето професии изисква постоянно обучение, а за да се изгради като професионалист, човек трябва да мине през доста дълъг път и немалко трънлив път. Обучението в университета е само малка част от една широко мащабна основа, която е нужна за да станеш счетоводител. За да станеш добър в тази професия преди всичко е нужно да имаш аналитично мислене и да обичаш цифрите. Професията е много отговорна, съпроводена със стресови и доста натоварващи моменти и ако не се упражнява с огромно желание, не е възможно професионално израстване и реализация.

Обикновено младият човек завършвайки университета по правило трудно намира работа тъй като няма никакъв опит. Повечето от фирмите не биха доверили парите и счетоводството си на неопитен човек, а големите компании, които имат големи счетоводни отдели не винаги са склонни да обучават и също предпочитат обучени счетоводители. Така шансовете за реализация и професионален старт са сведени до минимум и това е сериозен проблем за току що завършилите икономисти.

Натрупването на първоначален стаж е много важен момент в кариерата на един млад икономист, решил да се занимава със счетоводство. Това е най-добре да стане в подходяща счетоводна къща, където има опитни счетоводители, които да му помогнат да направи своите първи стъпки в професията. Обикновено  една счетоводна къща обслужва фирми с различен предмет на дейност, което е голямо предимство при пълноценното обучение на неопитният счетоводител. Тънкостите на професията са много и разнообразни и  работата в една счетоводна къща дава възможност най-добре да бъдат усвоени за възможно най-кратко време.

Счетоводната къща е мястото, където младият току-що завършил икономист най-добре ще разбере дали счетоводството е неговото бъдещо поприще. Следва допълнителна квалификация, която продължава през цялата му кариера. Счетоводството е професия, която изисква непрекъснато следене на промени в законодателството и свързано с постоянно обучение. Професионалното израстване е свързано и с дипломиране като експерт-счетоводител и сдобиването с допълнителни международни сертификати. Стриктното спазване на законите и спазване на професионално- етичните норми също е много важно условие за израстване в професията. Пътят към успеха и професионалното израстване е доста дълъг, но въпреки огромната конкуренция на пазара всеки добър счетоводител има своя шанс един ден да отвори своя собствена счетоводна къща, да реализира добри приходи и своята професионална удовлетвореност.

Прочетете също

Ролята на Facebook в живота ни

Facebook ли е мястото където вече се чувстваме най-добре, какво търсим и какво намираме там. Защо социалните мрежи изместиха реалното общуване и до каква степен вече владеят живота ни?

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!