Начало / Любопитно / Бизнес / Ролята на Facebook в живота ни

Ролята на Facebook в живота ни

Бързото почти главоломно развитие на технологиите промени много живота ни и ни направи зависими от тях. Сякаш до вчера се гледаше като на странници на тези, които стоят пред компютрите с часове и животът им се превърнал във виртуален. Днес си даваме сметка, че отдавна вече и ние сме станали като тях, но това вече не ни се вижда странно. Приемаме го като нещо нормално, а Интернет се превърна в неразделна част от всекидневието и живота ни. Появата на социалните мрежи, които дават възможност за общуване с много хора по невероятно лесен начин, превърна нашият социален живот във виртуален. Facebook е мястото, на което повечето от хората посвещават малкото свободно време, което имат. Всяка свободна минутка, която могат да отделят, те прекарват във Facebook, а често липсата на такава дори ги изнервя.

Статистиките показват, че почти 2,5 милиона българи вече имат активни профили във Facebook, а това е 1/3 от населението.

Какво правим във Facebook и дали ролята на социалната мрежа в живота за всички е еднаква? Кой какво търси и какво намира в нея?

Според психолози- наблюдатели, потребителите на социалната мрежа са няколко типа и съответно техните потребности, активност и мотивация за престоят във Facebook са различни. Всички те обаче не могат да заспят вечер ако не влезнат поне веднъж дневно в мрежата.

I тип потребители на Facebook – това са най-активните потребители на социалната мрежа. Техният профил обикновено е отворен за всички и непрекъснато трупат нови приятели, въпреки, че не ги познават реално. Те максимално използват всички приложения на мрежата като непрекъснато разглеждат профили, канят нови приятели, с които играят на игри, чатят, коментират на стените им. Това са хора с доста свободно време и целта им е да се забавляват, да създават контакти  и  да привличат внимание като си осигуряват статус в социалната мрежа. Този тип прекарва и то доста активно  повече от 3 часа дневно в мрежата.

II тип потребители на Facebook – популярни личности, потребители на Facebook. Те също са много активни потребители и контактите им понякога достигат над 10 хиляди. Те често използват мрежата за да популяризират събития и изпращат покани за тях. Профилът им е отворен за всички и те влизат в контакт с всеки като чатят и така създават своите неангажиращи, но до голяма степен комерсиални социални контакти с цел Facebook реклама. Престоят им в мрежата е средно около 2 часа дневно.

III тип потребители на Facebook – това са потребители, които поддържат контакти само с хора, които познават реално. Профилът им винаги е заключен за непознати. В повечето случаи това са хора, които са по-активни в реалните социални контакти и в мрежата просто поддържат връзка с приятелите си поради недостиг на време или, защото те са отдалече. Този тип потребители използват Facebook около 30 минути дневно.

IV тип потребители на Facebook – това са т. нар. пасивни потребители, които наблюдават чуждата активност. Те прекарват в социалната мрежа средно около един час в преглеждане профили. Правят го с цел своеобразно собственото си себе утвърждаване и рядко влизат в социални контакти.

V тип потребители на Facebook – тип професионалисти. Това са маркетинг и рекламни агенти, които използват мрежата за свои клиенти с цел Facebook реклама. Те поддържат фирмени страници, организират рекламни кампании в мрежата.

Като цяло, Facebook започва да действа все по – агресивно за разширяване на рекламния си бизнес. С все по – нови възможности, включвайки вече и реклами на мобилни устройства, социалната мрежа цели да привлече все повече маркетолози, доказвайки им, че бизнесът има нужда от Facebook реклама.

VI тип потребители на Facebook – това са така наречените фалшиви потребители, поддържайки фалшиви профили с цел манипулация. Това са доста неприятни, но същевременно активни потребители на мрежата. Обикновено преглеждат профили, канят приятели, поддържат социални контакти, но целите им са негативни, свързани често с тормоз или отмъщение на други лица.

Разделяйки потребителите на социалната мрежа Facebook на различни типове, психолозите създават своеобразен тест за всеки от нас – какъв е и къде се намира в мрежата, а до някъде и в живота. Социалната мрежа се превърна в част от нов начин на живот, в който виртуално и без ангажираност създаваме социални контакти просто за забавление. Защо става така? Какво кара хората да търсят повече този тип контакти и да пренебрегват нормалните реални отношения помежду си? Вероятно до голяма степен доста натоварения и изпълнен със стрес живот е една от основните причини.

По-съществената причина обаче е: Възможността, която социалната мрежа по лесен и виртуален начин да осигури нуждата на всеки от нас от признание и висок статус в очите на другите. Това именно трудно се постига в реалния живот, а е изключително необходимо за самочувствието и усещането за значимост на всеки.

 

Прочетете също

Покупка на имот

Когато купуваме имот задължително се прави проверка за тежести върху него

За какво трябва да се внимава когато се купува имот и защо не бива да се бърза. Всяка грешка и прибързване може да ни струва скъпо, защото покупката на имот не като всяка друга.

Вашият коментар

Sharing is Awesome, Do It!

Share this article with your friends

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics