Самота
Когато сме били излъгани и предадени, винаги сме склонни към затваряне в себе си

Самотата бавно убива


Човекът по своята същност е социално същество и когато е сам, това неминуемо се отразява на неговата психика и душевен мир и то отрицателно. Доказано физическото здраве и продължителността на живота пък, са пряко свързани със здравата психика.

Емоционалният и психически срив и депресията винаги водят след себе си поредица от здравословни проблеми.

В съвременното общество самотата става все по-често срещано явление и не случайно психолози и лекари започват да я свързват с по-голяма заболеваемост и скъсяване на човешкия живот при самотниците. Често самотата води до задълбочаваща се депресия и последващи смущения в здравословното състояния, а понякога и до самоубийство.

Какви са причините все повече хора да живеят сами и съответно да стават потенциални жертви на самотата? Защо всъщност човек може да стане самотник?

Самотници – егоисти

В много случаи причината е в самият характер на човека, който е по природа егоист, груб и не е способен или не желае да прави компромиси. Такива хора трудно съжителстват с други, понякога дори им е невъзможно и остават сами през целият си живот, защото никой не желае да живее с тях, а техният егоизъм не им позволява да видят, че проблемът е в самите тях. Докато са млади този тип самотници се чувстват добре със самотата си и тя не им тежи, но с годините самотата обостря егоизма им и дори води до непоносимост към други хора и убийствена асоциалност. Такива хора могат да станат и опасни за обществото,защото с годините се озлобяват и търсят причините за своята неуспешност винаги някъде извън себе си и това ги озлобява.

Самотници – амбициозни перфекционалисти

Този тип самотници са много типични за съвременното ни общество. Обикновено това са образовани хора, които са изключително взискателни и към себе си и към околните.Те не са в състояние да приемат чужди недостатъци и цял живот се борят със своите. Непоносимостта им към несъвършенството  и прекалената им взискателност към околните и към самите себе си, става причина те да останат сами през целия си живот. Търсейки идеалният партньор, те пропиляват голяма част от живота си и когато го осъзнаят,вече е доста късно, а те вече са нещастни. Често пропиляните възможности за създаване на семейство, изместени от болни амбиции за кариера и професионална реализация, стават причина за последваща  депресия и усещане за провал, загуба за мотивация за живот и пълен емоционален срив. Самотата при този тип хора обикновено е напълно осъзната и тежи с голяма сила, но те не могат да намерят решение, защото не могат да се преборят със своята прекомерна взискателност.

Самота
Когато сме били излъгани и предадени, винаги сме склонни към затваряне в себе си

Самотници – жертва на обстоятелствата

Това са най-голямата група самотни хора, които по различни причини, често не зависещи от самите тях са останали сами в живота. Понякога загуба на доверие или на близък човек са довели до затваряне на тези хора за известно време в себе си и  и до някаква степен на самоизолация. Впоследствие съвременният начин на живот, който позволява  до голяма степен интернет и телевизията да заместят общуването и да запълват част от празнотата, те постепенно стават жертва на самотата. Животът им се затваря за външният свят и те започват даже да се плашат от евентуално социализиране и нови контакти, които могат да променят изградения им вече стереотип. Така годините минават и те макар да осъзнават пагубното въздействие на самотата върху тях, не намират сили да й се противопоставят. Огромният страх, че ще бъдат разочаровани, крие в себе си един още по-голям страх- че ще изпитат ужасното усещане, че са сами в света, сами със себе си. Този страх от самотата ги кара допълнително да се затворят в своите черупки и ги обрича на самоизолация. Тази самоизолация ги лишава от шанса да срещнат сродна душа и така омагьосаният кръг се затваря пагубно за тях. Така се получава, че хората, които най-много се боят от самотата с времето стават все по-асоциални.

Самотният човек с напредване на възрастта започва да изпитва чувството на тревога от старостта и съпътстващата я физическа слабост. Натрупва се хроничен стрес, който съсипва тяхното здраве.

Какво може да се направи? На първо място е необходимо да индетифицираме самотата като чувство и да признаем пред себе си, че сме самотни. Това е доста трудно, но е важно, за да може да излезем от порочния кръг на самотата. Не бива по най-лесния начин да прибягваме до антидепресанти или алкохол, бягайки от собствената си самота, а да се опитаме да изградим  свое правилно отношение към усещането си за самота. Човек в крайна сметка се ражда сам и сам умира. Признавайки своята самота трябва да си дадем сметка дали я искаме или просто я търпим, защото ни е страх и този страх може да ни тласне пагубно към своеобразни форми на бягство: антидепресанти, алкохол, наркотици, безразборни сексуални и социални връзки, патологичен кариеризъм, развиване на консуматорски инстинкти, болезнена амбизиозност, хиперегоизъм и др. подобни, които временно решават проблема, но накрая ще разберем, че в крайна сметка сме загубили безвъзвратно себе си някъде по пътя на живота. А това е нашият живот и  той е само един. Изборът го правим ние!

Прочетете също

Щастие и любов

По какво да познаем подходящата жена за успешен брак

Много често улисани в ежедневните си задължения мъжете не забелязват, че най-подходящата жена за тях е непрекъснато пред очите им, но те просто не я виждат, защото тя не е ....

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!