Начало / Любопитно / Бизнес / Семейният бизнес в основата на развитите икономики
Регистрация на семейна фирма
Регистрация на фирма и започването на семеен бизнес е едно добро решение за всяко сплотено семейство

Семейният бизнес в основата на развитите икономики


В основата на повечето от развитите европейски икономики стоят фамилни фирми, някои от които разрастнали се във времето до огромни корпорации с дългогодишни традиции.Анализ на Европейската комисия показва, че в Европа повече от половината от стабилните европейски компании са именно семейни. Те обхващат всички сектори на икономиката и тяхната стабилност особено сега в период на икономическа криза е фактор, който играе огромна роля. На какво се дължи успеха на семейните фирми и защо регистрация на фирма, в която участва цялото семейство е разумно решение.

Когато говорим за семейна фирма, имаме предвид компания, при която всички акции и собственост са само на едно семейство и неговите членове активно участват в управлението  и работата й. При семейните фирми  в повечето случаи  основната част от личните финанси на членовете на семейството са обвързани с бизнеса. Съществува дългосрочна ангажираност на цялото семейство по отношение развитието на фирмата и нейният успех, което и я прави по-желан партньор в бизнеса, а самите потребители са по-доверчиви към нея. Така сами по себе си тези фактори са добра предпоставка за успешното развитие на една семейна фирма.

Друг фактор, който е голям плюс при дейността на този тип фирми е възможността за бързо взимане на решения, които винаги  са в интерес на семейството и фирмата. Така възможностите за погрешни стъпки от страна на хора, непряко свързани с просперитета и  добрата репутация на фирмата, са сведени до минимум.  А за семейната фирма добрата репутация е от изключително голямо значение. На нейната основа в повечето случаи е изградено  и  доверието на клиентите й, а то се гради трудно и веднъж загубено, почти не се възвръща.

За създаването и регистрацията на фирма, която да бъде семейна обаче са нужни доста предпоставки и условия, на които трябва да отговарят членовете на едно семейство. Преди всичко, разбира се е важно  поне един от тях да има силен предприемачески дух за да даде известен старт на семейството. Освен това  е добре бизнесът, който се стартира да е близък до образованието на поне един от членовете на семейството, а останалите да имат интереси в тази насока и желание за обучение и развитие в нея. Друго много важно  услови е семейството да бъде стабилно и да съществува разбирателство в него.

Всяко семейство, което вземе решение да направи регистрация на фирма и да започне семеен бизнес, е нужно добре да обмисли предварително дали всички негови членове са в състояние и имат желание да се занимават с дейността  и да се постигне предварително съгласие. След това трябва да се пристъпи към избиране на член от семейството, който ще управлява бизнеса и този избор трябва да бъде добре премерен, на основата на съответни качества и образование. Само така семейната фирма ще стартира успешно и има реални шансове да се развие и разрастне след време.

Едно от най-важните и успешни качества на повечето семейни фирми с дълга история е планирането в дългосрочна перспектива и гледането далеч напред. Една семейна фирма обикновено стартира като много малка,  постепенно се развива и разраства, но с времето за да остане такава и да просъществува, тя трябва да бъде унаследена пак от членове на същото семейство.

Опитът на повечето европейски семейни фирми показва, че в много случаи точно тази приемственост е доста голям проблем и често става причина за провали на много големи компании. Предаването на семейният бизнес от едно поколение на следващото  е нужно да бъде предварително планирано и сериозно обмислено. Само така една семейна фирма може да просъществува успешно и да се предава от поколение на поколение. За да е успешна тази приемственост, е много важно да има взаимно разбирателство и еднаквост във вижданията на старото и по-младото поколение  по отношение развитието на фирмата и семейния бизнес като цяло. Трябва и двете поколения да участват в планирането на тази приемственост като в процеса да участват всички членове на семейството за да няма недоразумения между наследниците. Често подобни раздори са пагубни за семейни фирми и могат да доведат дори до фалит.

Семейният бизнес и регистрация на фирма, в която да вземе участие цялото семейство е едно много добро решение. Не случайно най-добрите икономики в света се градят именно на този тип компании.

Прочетете също

Покупка на имот

Когато купуваме имот задължително се прави проверка за тежести върху него

За какво трябва да се внимава когато се купува имот и защо не бива да се бърза. Всяка грешка и прибързване може да ни струва скъпо, защото покупката на имот не като всяка друга.

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!