Начало / Любопитно / Докторе защо? / Сенна хрема в градски условия

Сенна хрема в градски условия


Сенната хрема е едно от алергичните заболявания характерно за нашите модерни времена, когато алергиите засягат все повече хора, а учените непрекъснато търсят основните причини. Като вероятна причина за все повечето хора страдащи от алергии напоследък се изтъква и версията за прекалено завишената стерилна среда, в която се стремим да живеем, използвайки съвременните технологии и удобствата от тях.

Разбира се, сенната хрема не е ново заболяване и е познато още от 1820 година, когато английски лекар на име Джон Босток  за първи път открито говори за нея. Той самият е страдал от сенна хрема и упорито е търсел причината за своето страдание. През 1873 година за първи път учените вече имат убедителни доказателства, че причината за това мъчително заболяване е цветния прашец или т. нар. полени.

В тези времена обаче много по-малко хора са страдали от сенна хрема. За съжаление през последните години това заболяване започва  да нараства значително. То засяга все по-често деца и млади хора, а най-интересното е, че въпреки, че в големите градове  има все по-малко растителност, хората засегнати от сенна хрема в тях, стават все повече. Все още няма категоричен отговор от страна на учените защо  тези, които живеят в града боледуват повече от  селските жители, което всъщност не е съвсем логично. Съществуват някои версии, които още обаче не са доказани:

1 Версия:

Според нея тъй като въздухът в големите градове е доста замърсен, полените дори и по-малко като количество претърпяват промени, които водят до алергизиране.

2 Версия:

Възможно е да се получава отлагане на полените върху бензиновите частици, с които е наситен градския въздух и полепването им по дихателните пътища да става по-лесно и за по-дълго време.

Трайно полепнали по лигавицата  полените действат алергизиращо и предизвикват сериозни и мъчителни симптоми като:

 •         Зачервяване на очите и сълзене
 •         Парене и подуване на клепачите
 •         Водниста хрема и запушване на носа
 •         Упорито  и мъчително кихане
 •         Сърбежи по всички лигавици на носа, устната кухина и ушите
 •         Суха упорита и дразнеща кашлица

Подуване на очите

Въпреки, че фармацевтичната индустрия непрекъснато дава нови и нови модерни препарати, които да облекчават симптомите на сенната хрема, все повече хора страдат от нея и това ги прави дори неработоспособни през пролетно- летния сезон, особено когато започне цъфтежа на растенията. Повечето от медикаментите имат и своите странични реакции, а някои дори са недопустими за деца и бременни.

Данни от редица проучвания показват, че в повечето случаи сенната хрема засяга хора, които имат наследствено предразположение към алергии, но въпреки това има един значителен процент от хора, при които заболяването се проявява като първично и без причинно-наследствена връзка.

Напоследък много лекари- хомеопати се опитват да се борят със заболяването на принципа „ подобното лекува подобно” като атакуват сенната хрема с  вещества, съдържащи се в полените, но в многократно разредени разтвори. В много от случаите този тип лечение дава ефект, но все още няма категорични доказателства, че хомеопатичното лечение въздейства на всички страдащи от заболяването и може да бъде ефективно на сто процента. В повечето случаи към него се прибягва за деца и бременни жени с цел избягване на по-агресивни препарати със странични действия.

За страдащите от сенна хрема е важно да знаят:

 1. Разходките сред природата в периода на цъфтеж на растенията трябва да се избягват, особено когато има вятър или времето е сухо и горещо. Въздухът е наситен на полени и активира заболяването и неприятните му симптоми.
 2. Не простирайте изпраните си дрехи на открито, особено в периода на активен цъфтеж, защото по тях ще полепнат полени и след това дори в стаята и от гардероба, в който ги приберете ще бъдете атакувани от частиците цветен прашец и симптомите ще се засилят.
 3. Често почиствайте с влажно повърхностите у дома и проветрявайте стаите само много рано сутрин и много късно вечер когато концентрацията на полени във въздуха е значително намаляла.
 4. Винаги взимайте душ след като се прибирате у дома, а през деня при всяка възможност изплаквайте лицето си с вода за отстраняване на полепнали частици или полени.
 5. Не отглеждайте цъфтящи цветя у дома или на балкона дори.
 6. Когато пътувате в топло време, не отваряйте прозорците на колата. Добре е колата Ви да има климатик, защото той има филтър.

Прочетете също

Майка с дете

Опасна ли е детската шарка Варицела и за кого

Какво трябва да знаем за детската шарка Варицела и защо не бива да бъдем безотговорни и да заразяваме детето си с нея, а да спазваме противоепидемичните препоръки на лекарите.

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!