Начало / Вкусно / За вегетарианци / Смути – модерната и здравословна напитка това лято
Смути от плодове
Смути става любима напитка през лятото

Смути – модерната и здравословна напитка това лято


Блендерът е уред, кой присъства вече във всеки дом и почти замени сокоизстиквачките, които бяха значително по-популярни в миналото. Сега обаче да приемаш всичко в натурален вид заедно с фибрите без да изхвърляш нищо , се смята за много здравословно. Така се наложи нова много популярна здравословна напитка – смути.

Смути е нещо средно между напитка и шейк, но без мляко. Фактически  представлява добре смляна смес от плодове или зеленчуци, богати на вода, оформящи се като гъста напитка. Напоследък консумацията на смути е много популярна и много хора дори вярват, че е най-здравословната напитка, особено когато се използват комбинации от зеленчуци и плодове, които са съвместими и полезни. Разпространяват се дори рецепти за смути, които лекуват различни заболявания. Опитват се най-различни комбинации и напитката става все по-модерна.

Зелено смути
Със зеленото смути не бива да се прекалява

Зеленото смути през пролетта, когато изобилстват зелените зеленчуци, се смята като здравословен елексир и много от дамите го включват в диетите си за да възвърнат форма за плажа.

Какво представлява зеленото смути и има ли рискове, които крие? Наистина ли е толкова полезно и защо не бива да се прекалява с него?

Зеленото смути е комбинация от  зелени, повечето листни зеленчуци, които се слагат в блендер и се смилат до много финни частици до приемане на формата на шейк, но без да се добавя мляко. Когато се комбинират добре, може наистина да се получи напитка с много здравословни качества. Един от основните плюсове е, че могат да се добавят зеленчуци или водорасли, които иначе не бихме приели, а са много полезни. Комбинирани добре, би могло да се постигне чудесен вкус, а поотделно някои от тях не са особено приятни за консумация.

Като всяко нещо обаче, което стане хит и панацея в здравословните храни, така и зеления смут си има своите плюсове, но и минуси, особено когато се прекалява с него. А модата често става причина да се увлечем и да прекалим.

За разлика от плодовите и зеленчуковите сокове, при които се приема само сока и това дава възможност да се поеме по-голямо количество от продукта, съдържащо някои полезни съставки, то при зеленото смути, зеленчуците се приемат в определено количесто, но просто са смляни. Така дали ще ги поемем нарязани на салата, или във формата на смути, като количество и състав, те не се променят. Разликата е само в това, че при приема във вид на смути  не участва процеса  дъвчене , а той по природа е част от храносмилателната система на нашия организъм. Така реално се лишаваме от много важна част на храносмилането, което според много специалисти е голяма грешка.

Друг отрицателен ефект, който често пропускаме е, че в смлян вид под формата на смути, много по-лесно поемаме по-големи количества зелени листни зеленчуци, които са богатизначително на оксалати. В резултат на това ако се прекалява, особено за хора склонни към образуване на камъни, е възможно да си навлечем сериозни проблеми. Такива са образуване на камъни в бъбреците или нарушено усвояване на калция и йода, а оттам проблеми със щитовидната жлеза.

Затова когато се увличаме по някоя модна здравословна храна, трябва задължително да се отчита, че „Всяко нещо е вредно, когато се прекалява с него“.

Не бива да се забравя, че колкото и полезни съставки да има в една добра комбинация от зеленчуци, плодове, водорасли и др., то за да бъдат усвоени от организма много от фитоелементите и витамините, коитосе съдържат в тях, са необходими мазнини. Липсата на мазнини обаче  в тази напитка, я прави много по-нездравословна от една салата, полята със зехтин. Разбира се, винаги може да добавите във Вашето смути малко зехтин или кокосово масло, но ефектът от слюнката при дъвчене, няма как да компенсирате.При нормално и здравословно хранене слюнката е тази, която съдържа важни за храносмилането ензими, участващи в храносмилането.

Така, имайки предвид всички плюсове и минуси на модерната напитка, която се очаква да бъде хит по всички заведения това лято, не бива да смятате, че може изцяло да замести плодовите и зеленчукови салати или да направи чудеса с Вашето здраве.

Единственият незаменим плюс е, че по този начин бихте могли да приемете и зеленчук, който едва ли бихте приели във вид на салата. В никакъв случай обаче не бива да се прекалява и да се минава на строги диети, разчитайки на нашумелите здравословни свойства на напитката смути.  

Прочетете също

Шейк от диня

Рецепти за шейкове през лятото

Няколко лесни рецепти за летни шейкове, които може да приготвим у дома в летните горещини. Правила за приготвянето им при използване на блендер.

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!