Начало / Моят дом / Двор и градина / Теменужки – отглеждане и грижа за тях
Красиви теменужки
Теменужките стават красиви, когато се гледат с любов

Теменужки – отглеждане и грижа за тях


Теменужките са едни от най-красивите и същевременно най-лесни за отглеждане цветя.  Истината е, че бихме могли при желание и достатъчно грижи да им се радваме през цялата година. Много красиви и с богата цветова гама, теменужките са цветя, допринасящи за уюта в дома и красотата на всеки двор.

Въпреки че не са капризни за отглеждане, все пак има някои правила, които е добре да спазваме ако искаме да се радваме на едри и красиви цветове:

  1. Почвата трябва да бъде богата на хумус  и е добре ако ги засаждаме в сандъчета да съобразяваме с това. Обогатяването на почвата с изгнили листа е особено важно преди засаждането им, а не след това. Дълбочината на сандъчетата трябва да най-малко 35-40 см.
  2. Когато ги засаждаме трябва да се има предвид, че теменужките са устойчиви много на атмосферни условия, но преките слънчеви лъчи, особено в обедните часове могат да прегорят цветовете им. Затова е добре да се засаждат на по-сенчести места, огрявани от слънцето  повече в сутрешните и следобедните часове.
  3. Засяването на семената е най-добре да стане в ранната есен. Когато поникнат и укрепнат, разсада може да се разреди като се оставят по-силните растения. След първият цъфтеж изрежете растенията до 6-7 см.Така се стимулира образуването на нови пъпки и образуването на нова листна маса.
  4. Поливането трябва да бъде на често и по малко. Почистването от изсъхнали цветове и листа е много важно за по-продължителното цъфтене на теменужките. Много често теменужките биват нападани от листни въшки и трябва ако се забележи отрано да бъдат напръскани с подходящия препарат.

Съществуват голямо разнообразие от сортове теменужки, които са различни по големина и цвят. Семената може да си купите от цветарските магазини, но ако имате някой от по-редките видове и искате да го размножите, може и сами да съберете семената им. Това става като наблюдавате семенните кутийки, особено в летните месеци, когато те вече са готови за разпръскване на семената. Важно е да уцелите момента, в който да съберете семената, защото веднъж разпръснати, вече не могат да се съберат. Преди да разпръсне семената си, семенната кутийка постепенно се отваря и когато е съвсем леко отворена, може да направите това. Събраните семена трябва да съхраните в хартиен плик до ранната есен, когато да засадите.

Ако искате да се радвате на теменужки през цялата година:

За цъфнали теменужки през лятото до есента – засейте семената през март под стъкло или у дома, а разсадете през през май.

Теменужки през лятото
Градинските теменужки са най-лесни за отглеждане

За цъфнали теменужки през зимата до пролетта – засейте семената в началото на юли  на сенчесто място , а разсадете  през есента.

Жълти теменужки
На теменужки може да се радваме през цялата година

Прочетете също

Ремонт у дома

Ремонтите у дома

Ремонтите у дома винаги правим през лятото, но е добре предварително добре да ги премислим и пресметнем нужните средства. Дали сами ще се нагърбим с тази задача или ще наемем строителна фирма е въпрос....

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!