Начало / Любопитно / Бизнес / Умен ръководител е този, който умее да общува с всеки
Да се научм да общуваме и с хората, които трудно понасяме

Умен ръководител е този, който умее да общува с всеки


Общуването е доста сложно нещо в съвременното общество. Дори когато избираш хората, с които да общуваш и те са ограничен кръг, често възникват конфликти и противоречия.

Когато си ръководител и началник на много хора, няма начин да ги подбереш така, че всички да са еднакви и напълно да отговарят на личните ти симпатии. Няма идеални хора, а вероятно и самият ръководител, колкото и да е образован и кадърен, има своите недостатъци, с които другите трябва да се съобразяват. Изкуството да общуваш дори с хора, които не са ти особено приятни, но имат своите безспорни други качества, е типично за умния човек. Той е този, който осъзнато си дава сметка, че:

  1. Той самият не винаги се харесва на хората, с които се налага да  общува. Признаването на този факт помага много. Ако човекът насреща е с различна ценностна система, то това не означава непременно, че той е некачествен. Умението да приемаш събеседника си такъв, какъвто е и да не го съдиш за неговите особености, е типично само за един умен ръководител.
  2. Понякога има хора, които дори и да са  неприятни провокират поведение и разбиране, което може да стане причина за дърпане на целия екип напред. Умният ръководител не игнорира и не уволнява, а проявява търпение. Той правилно осъзнава нуждата от хора, които имат различни гледни точки и са готови да спорят. Макар и доста дразнещи, такива хора, често са много добри професионалисти и способността да прояви търпение към тях е типична само за един умен ръководител.
  3. Вежливостта към всички е умение, което се придобива и изисква усилия. Независимо дали човекът срещу теб ти е симпатичен, или не – вежливостта е задължителна. Вероятно и ти не си му съвсем симпатичен, но той не го показва. И ако той не го прави само защото е в позицията на подчинен, то вежливостта на ръководителя е задължителна ако той е умен.
  4. Големите очаквания  по отношение на другите са грешка и трябва да се ограничават. Всички не могат да реагират и постъпват така, както Вие очаквате и не могат да говорят това, което  Вие искате да чуете. И ако тези очаквания не се оправдаят, това не означава на всяка цена, че човекът е некачествен и не е нужен професионалист.
  5. Умният ръководител умее да анализира  не поведението на хората, с които общува, а своето собствено. Съсредоточавайки се върху себе си и анализирайки своите реакции, той успява да овладее в подходящия момент ситуация, която и най-силният дразнител не би могъл да взриви. Само така, един умен човек би могъл да контролира и да бъде над всякакви дребнави конфликти и дразнещи събеседници, които като ръководител е длъжен да преодолява.
  6. Да преброиш до 10 преди да реагираш – това е правило, което е важно за всеки в общуването, особено когато се касае за контакт с хора, които са дразнещи или различни. Да поемеш въздух и да преглътнеш без да реагираш веднага и остро. Това е умението на умния ръководител. Печелейки време е възможно да разбереш, че всъщност  изобщо няма нужда от реакция, защото емоцията е само резултат на естествена неприязън към така или иначе дразнещия за Вас човек. А може всичко да се окаже резултат на погрешна предубеденост, за която впоследствие да съжалявате.
  7. Поддържането на известна дистанция е много здравословно поведение и помага при общуването с много и различни хора. Умният ръководител успява точно да определи тази дистанция, така че да не се налага често  да поема въздух и да преглъща поведение на хората, които го дразнят. Дистанцията ограничава до голяма степен склонността на хората да прекаляват със своите слабости. Дистанцията в умерени граници е много добър ход за умния ръководител, но само ако тя е еднаква към всички.

И все пак не бива да се забравя, че и най-умния човек когато е в позиция на ръководител или началник е склонен да изпадне в известна заблуда, че е харесван от всички и винаги мисли и решава по най-верния и правилен начин. Именно затова умението да се общува с дори най-неприятните и дразнещи хора е от голямо значение. Те винаги успяват да извадят всеки ръководител от подобна заблуда. Способността да се преодолее именно този момент без това да доведе до някакъв конфликт, е типична само за един истински умен ръководител.

Прочетете също

Ролята на Facebook в живота ни

Facebook ли е мястото където вече се чувстваме най-добре, какво търсим и какво намираме там. Защо социалните мрежи изместиха реалното общуване и до каква степен вече владеят живота ни?

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!