Начало / Любопитно / Докторе защо? / Хепатит А – една от опасностите на лятото
Измиване на ръце
Старателното и често измиване на ръцете е най-добрата предпазна мярка

Хепатит А – една от опасностите на лятото


Лятото е сезонът, в който сме най-много сред природата. Това е любим сезон на повечето от хората, защото е свързан с много приятни емоции през годишната отпуска, приятни дни на морския бряг или в планината, разходки на открито и изобилие от слънчеви лъчи.

Много често обаче се забравя, че високите температури през този сезон изискват засилена хигиена и стриктно измиване на всички плодове и зеленчуци, които изобилстват през него. Близкият контакт с природата често крие доста рискове ако нямаме създадени строги хигиенни навици и не измиваме добре всичко, което ядем и най-вече ръцете си.

Един от сериозните рискове през лятото е хепатит А, който не случайно се слави с името „Болест на мръсните ръце”.

Какво представлявахепатитА икак може да се разболеем от него?

Хепатит А е вирусно заболяване, което причинява възпаление на  черния дроб и  може да има трайни последствия за здравето. Причинител на болестта е високоустойчив вирус, който се разпространява основно чрез замърсяване на почвата или водата с човешки екскременти. Устойчивостта на вируса на много високи температури и неспазването на добра лична хигиена са сред  основните причини често за появата на епидемии от вирусен хепатит. Често през летните месеци сме склонни да консумираме току-що откъснати плодове или зеленчуци без да ги измием добре или забравяме, че не сме си мили ръцете, когато посегнем да сложим нещо друго в устата си когато сме на излет или пикник. Винаги ни се струва, че е абсурдно да се заразим, защото в  природата всичко е натурално и чисто, но не е така.

Истината е, че в повечето от малките населени места няма централна канализация и се ползват все още септични ями, които крият огромни опасности в това отношение. Чрез тях в почвата и подпочвените води проникват лесно замърсители, в това число и вирусът, който причинява хепатит А. Все още на много места замърсената вода от тоалетните се излива направо в дерета или реки без да бъде предварително пречистена от пречиствателни съоръжения. Така рискът да се заразим, когато сме сред природата  и консумираме неизмити плодове и зеленчуци е съществен, а спазването на сериозна лична хигиена и често миене на ръцете, особено през лятото е задължително.

Какви са симптомите на заболяването и как да го разпознаем?

За съжаление вирусният хепатит тип А е доста коварен, защото има доста  дълъг  период от около 15 – 30 дни, в които вирусът е спотаен в тялото ни и не дава никакви симптоми. Има случаи, в които този инкубационен период може да достигне дори 2 месеца. След това заболяването започва рязко с висока температура 38-39 градуса и неразположение, придружено от главоболие, слабост и болки по цялото тяло. Следва повръщане, липса на апетит и когато тези признаци започнат леко да отшумяват, се появява пожълтяване на склерите на очите и кожата, потъмняване на урината. Чак тогава вече се развива типичната картина на вирусния хепатит, която няма как да бъде сбъркана с обикновен летен вирус.

Черният дроб вече е увеличен и дори болезнен при напипване. Изпражненията имат типичен белезникав цвят и състоянието вече на заразеният човек е доста сериозно.

Как да се предпазим от заболяването?

Преди всичко трябва да спазваме строга лична хигиена, особено ако сме сред природата или на места, където в близост има хора със съмнителна хигиена. Измиването на ръцете преди всяко хранене и стриктно измиване на всичко, което консумираме е задължително. Не бива да се пие вода от непроверени водоизточници, дори да ви се струва, че водата в тях е кристално чиста.

Ако разберете, че човек, с който сте били в контакт е болен от хепатит А, трябва веднага да уведомите личният си лекар и по негови напътствия да вземете профилактични мерки като контролно изследване на урината или назначаване  на други мерки по негова преценка.

Лечението на вирусния хепатит винаги се извършва в болнична обстановка с цел изолиране на болният човек, а възстановителният процес е доста дълъг- до 2 месеца и свързан с редица ограничения и спазване на диети. Обикновено организмът си изгражда собствен имунитет и заразяването не се повтаря, но са възможни трайни последици за черния дроб, особено при неадекватно и ненавременно лечение.

Възможно е и съществува ваксина против вирусен хепатит тип А, но ваксинирането е по желание и тя не е включена в задължителния имунизационен календар. Като задължителна ваксина в него е тази против хепатит тип В, която е различна като причинител и начин на заразяване.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!