Начало / Моят дом / Двор и градина / Цветето Кала и как можете да го отгледате
жълта кала

Цветето Кала и как можете да го отгледате


Кала – величественото булчинско цвете с респектираща красота всъщност не е толкова капризно за отглеждане и би могло да присъства във всеки дом и градина. Трябва само да знаем как да го засадим и отгледаме. Важно е да се знае, че всъщност съществуват две разновидности на цветето и има съществена разлика при отглеждането им.

Латинското име на Кала е  Zantedeschia и видът, който дава големи и трайни цветове е вечнозелен-  Zantedeschia Aethiopica , а съществуващите хибриди  са с по-дребни цветове – известни като „мини Кали „ и в повечето случаи се отглеждат като стайни и саксийни.

Така наречените „Мини Кали” по правило имат доста по-къси цветове от величествената вечнозелена Zantedeschia Aethiopica и могат да бъдат  различни по цвят, а не само бели. При подходяща добре  дренирана песъчлива почва и умерено слънчево огряване, цветовете им обаче биха могли да достигнат внушителни размери.

жълта кала

Размножаването  е чрез грудки, които може да са гладки или набръчкани от едната страна, а от другата кръгове с малки връхчета  – т. нар. „очички” , от които всъщност започва покълването на растението. Засаждането се прави като грудките се поставят на около 10 см. в песъчлива почва с „очичките” нагоре. Така цветето по-лесно покълва и шансовете да даде по-силни и големи цветове са по-големи.

Хубаво е да изберете място където има еднакво слънчево огряване и сянка, защото въпреки, че обичат слънцето, калите имат нужда от хладина за грудките си.

След като сте засадили грудката, поливайте, но доста умерено, защото обилното поливане може да доведе до загниване на грудката, а прекалено сухата почва – до нейното заспиване. Затова поддържайте влажна почва и наблюдавайте редовно растението дали има нужда от вода.

Засаждането е напролет, а цъфтежът е през лятото. Важно е да се знае, че оптималната температура за отглеждане на Кала за да са големи цветовете й е 18-19 градуса и при високи температури над 25-26 градуса трябва да се погрижите за корените на растението като ги изолирате с компост. Прегряването на грудките е фатално и може да лиши растението от цветове.

Не торете Калата излишно ако е засадена в свежа пръст, а ако прецените да  го правите, изчакайте първо  да се отворят листата и ползвайте комбинирани торове.

Веднъж цъфнала Калата  задържа дълго време свежи цветове, а при прецъфтяването те започват да се затварят и да позеленяват от външната страна. В някои случай се наблюдава и покафеняване. Когато прецъфти цвета на Калата трябва да се отреже и да се остави да направи семена. Не бива да се режат листата, защото те осигуряват хранителни вещества за грудката.

Кала е цвете, което рядко боледува, но ако преполеете или претоплите растението, започва гниене на грудката, което е ужасна гледка, особено когато цветето е достигнало вече своята красота и величественост. Когато грудката започне да гние, бива атакувана от организъм в почвата, наречен ервиния, който съсипва растението много бързо. Грудката бързо добива кашаво- миризлива  консистенция и красивите растения започват да падат.

Ако се усъмните в загниване, бихте могли все пак да спасите растенията като извадите грудките от почвата и  ги измиете на течаща вода , отстранявайки загнилата част. Ако успеете да го направите в началото на процеса и отстраните заразата, има шанс да се спаси растението. Важно е след като се отстрани загнилата част, което може да включва дори изрязване, да оваляте грудката  във фунгицид и да я изсушите  докато заразените повърхности се покрият с кора и станат твърди. След това може отново да ги посадите, но не поливайте докато не се появят първите листа.Възможно е и да съхраните грудките на сухо място и да ги посадите следващата пролет.

Кала в природата
Красотата на Кала в природата

И ако при мини Калите отглеждането е възможно в градината или в саксия, то величествената вечнозелена Zantedeschia Aethiopica  има нужда от тежка блатна почва, а големите й бели цветове се появяват  често през зимата или началото на пролетта. Отглеждането й е е доста по-различно и по-трудно в градината или у дома, но пък в природата в близост до водни източници с подходяща почва и условия, тя е изключително красива.

Ваза с Калии
Ако добавяте по малко от подхранващата смес ежедневно, цветовете ще се запазят дълго свежи

И накрая ако все пак не можете сами да отгледате Кала, но сте получили или сте си купили букет от тези цветя, трябва да знаете, че цветовете са с много голяма трайност и при малко грижи, може дълго да красят дома Ви. Достатъчно е във вазата с вода, в която ги сложите,  ежедневно да доливате по малко от следната смес:

1 литър хладка вода

2 ч. л. лимонов сок

1 ч. л. белина

1 ч. л. захар

Прочетете също

Ремонт у дома

Ремонтите у дома

Ремонтите у дома винаги правим през лятото, но е добре предварително добре да ги премислим и пресметнем нужните средства. Дали сами ще се нагърбим с тази задача или ще наемем строителна фирма е въпрос....

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!