Начало / Любопитно / Земята и хората / Чести гръмотевични бури – какво да правим?
Гръмотевична буря

Чести гръмотевични бури – какво да правим?


Природата и климатичните промени започват все по-често да ни изненадват, а тяхната непредвидимост сериозно ни плаши. Дали капризите й са нещо нормално или човекът със своята дейност стои в основата на тези изненади, учените все още спорят. Факт е обаче, че природните бедствия стават все по-чести и засягат все повече живота на Земята.

Виновни или не, хората почти винаги са неподготвени за природните бедствия, въпреки непрекъснатият стремеж на учени и синоптици да ги прогнозират. Ефектът на изненадата почти винаги е причина за неадекватното ни поведение  и грешки, които често са фатални.

Какво представляват гръмотевичните бури и какво трябва да бъде нашето поведение, когато се появят?

Когато над сушата или морето се получи смесване на влажен горещ въздух със значително по-студен, се създават условия за гръмотевична буря. Горещият влажен въздух,  се издига на високо, а конденза на парите образува доста страховити облаци. Получава се триене и сблъсък на водни капки и ледени кристали, в резултат на което се натрупва електричество в облака. Така създаденият облак се зарежда подобно на батерия, която е с положителен заряд в горната си част и отрицателен заряд в долната, която е към Земята. Образува се своеобразно положително зареждане на земната повърхност, особено в най-високите й части или дървета и сгради. Когато този заряд премине определена граница, се освобождава електрическа енергия и се появява мълния, която често изглежда доста страховито.  Силата на това електричество е много голяма и достига до 50 милиона волта. Получава се рязко нагряване на въздуха, който се разширява и образува ударна вълна – гръм.

Мълнията може да достигне и засегне до над 15км далеч извън границите на буреносния облак. Когато мълнията се образува между облака и Земята, тя е много опасна и е в състояние да причини смърт ако човек е в обсега й. В останалите случаи когато се образува между два облака или отделни точки в самия облак, ние само ставаме свидетели на светкавицата. Въпросът е, че никога не можем да знаем как ще се образува.

Затова при гръмотевични бури винаги трябва да сме нащрек и да знаем как да се предпазим. Кои са основните правила в поведението ни ако наближава буря?

1.Ако бурята Ви изненада навън:

–  Огледайте се и в никакъв случай не допускайте да сте най-високият обект в местността, но в никакъв случай не заставайте под  единствено дърво, особено ако то е сухо.

– Ако сте близо до река или в море, веднага се отдалечете и напуснете водния обект. Същото се отнася и за обикновен басейн в собствения Ви двор. Намерете сухо място да се скриете и то по възможност на ниско място.

– Ако сте в планината избягвайте високите места и по възможност бързо слезте на по-ниска и гориста местност. В никакъв случай обаче не се крийте под самотно дърво. По-добре е да застанете между две дървета в гората.

– Внимавайте и стойте далеч от домашни животни като крави, коне и др., тъй като вероятността да бъдат ударени от мълния е значително по-голяма от тази при човека поради възникващото по-голямо напрежение между предните и задните крака.

– Ако около Вас няма къде да се скриете и мястото е открито, не изпадайте в паника и не бягайте, защо въздушното течение може да привлече мълнията. Паниката е лош съветник и е по-добре да се огледате и да намерите начин да изолирате тялото си от земната повърхност чрез суха растителност или нещо друго, което имате под ръка, на което да стъпите. Ако обувките са Ви мокри, захвърлете ги и стъпете на нещо сухо, което да Ви изолира от повърхността на Земята.

Освободете се от всички метални предмети и от мобилния телефон. Не стойте близо до нищо метално, защото дори мълнията да не удари Вас директно, ударната вълна може да засегне дробовете Ви. Добре е след като захвърлите всичко метално на 20-30 м, да застанете на колене с повдигнати стъпала, с наведена глава без да се подпирате с ръце към Земята.

2. Ако сте у дома или сте успели да се приберете навреме:

– Изключете всички електроуреди

– Стойте далеч от прозорците и водопроводите ако са метални.

У дома все пак сте в безопасност. В относителна безопасност сте и в автомобила си.

Когато наблизо има гръмотевична буря, дори и и над Вас небето да е ясно, бъдете нащрек, защото обсега на мълниите стига понякога 15-20 км. и не случайно съществува израза „Гръм от ясно небе“.

Прочетете също

Вълнист папагал

Съжителството с папагал е интересно, но и отговорно

Да си вземете папагал е много добро решение за избягване на самотата, а ако детето Ви го иска за домашен любимец, то задължително се запознайте предварително с някои особености на птицата.

Вашият коментар

Хареса ли ви уеб сайтa ни?
Абонирайте се за нашия безплатен онлайн бюлетин
Получавайте нашите статии на пощата си веднъж месечно.
АБОНИРАНЕ
Създайте профил в "Радост вкъщи". Коментирайте, изпращайте семейни снимки и истории.
РЕГИСТРАЦИЯ
НОВО!

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
This is the English version of "Happy at Home" website. All our articles are originally written in Bulgarian. We are currently in process of translating them in English. We have already translated more than 100 of our articles, but most of them still need some attention from our editor.

We apologize if some of the articles are not in proper English. We are working on making them better every single day. Soon all our texts will be in perfect shape.

Thank you for your patience!