Ароматни пресни ягоди борят пролетната умора

Пресни ягоди

Ароматът на ягодите се дължи на етерични масла

През пролетта всеки човек чувства типичната за сезона отпадналост и усещането за недостиг на сън. Това се дължи на т.нар. пролетна умора, която се засилва и от стресовото въздействие на преминаването от зимното към лятното часово време с преместване на часовника с 1 час.

Има обаче един плод, който обикновено залива пазара точно в пролетните дни и вероятно не предполагате колко чудотворен е той и как може да ни освежи и да ни накара да се почувстваме по-бодри и работоспособни. Красивата и ароматна ягода е първият пресен плод след студената и мрачна зима, а нейната свежест и сладост се дължи на много съставки, които са безкрайно ценни за човешкия организъм. Невероятно е, но ягодите са по-богати на витамин Ц от портокалите, а богатото съдържание на фолиева киселина ги прави незаменими. Комбинацията от витамин Ц , витамин В12 и фолиева киселина и то в сериозни количества правят чудеса като елиминират пролетната умора и възстановяват организма. Само една купичка от 6-7 ягоди дневно в продължение на една седмица и вече ще почувствате ефекта.

Ягодите не съдържат никакви мазнини и са много нискокалорични. Това ги прави подходящи дори за хора с наднормено тегло или болни от диабет. Дори е доказано, че съществуващият в тях пектин забавя усвояването на захарите.

Хората, които редовно консумират ягоди не страдат от остеопороза, тъй като алкализиращият процес не допуска деминерализация на костната система. В същото време ягодите са богати на антиоксиданти и вече е доказано, че не допускат образуването и растежа на туморни клетки. Това ги прави чудотворна храна за хората, които имат наследствена обремененост или са имали онкологично заболяване.

Ароматът на ягодите се дължи на етерични масла, които заедно с органични киселините подобряват обмяната на веществата, улесняват храносмилането и правят ягодите много подходящи и за всякакви диети, към които повечето жени прибягват през пролетта за да влязат във форма.

Всяка ягода има около 200 семенца, което я прави невероятен плод. Според изследвания, които се правят непрекъснато, ягодите са плодът, който е най-ценен за пренаталното здраве и са много подходяща храна по време на браменността. Освен това действат противовъзпалително и бактерицидно, а това е изключително важно свойство в този период, тъй като всякакви лекарства , особено в първите 3 месеца на бременността са нежелателни.

За съжаление ягодите са доста бързо развалящ се и нетраен плод, а периодът през който може да им се радваме значително кратък. Именно затова трябва да знаем, че при бързо замразяване на тези плодове и съхранението им във фризер, може да се консумират около 10 месеца след като са набрани. За целта е нужно да бъдат добре измити и подсушени преди замразяване. При бързо замразените ягоди, не се губят ценните им качества и съставки.

Медицината отдавна знае за чудесата на тези плодове и използва дори техните листа, корени и цветове като дивите ягоди са предпочитани като източник на суровина.

В ягодите се съдържа кумарин, който изхвърля от тъканите токсините и пречиства кръвта. Освен това той неутрализира вредните ефекти върху организма на канцерогенните нитрити и на нитратите, които се съдържат в минералните торове.

Достатъчно е два пъти седмично да изяждаме по малка купичка ягоди през цялата година за да сме здрави. Комбинацията им с кисело мляко и сметана е особено подходяща и приятна за консумация. Добавянето на захар може да е по желание и ако може да си го позволим, но не бива да се прекалява.

Безспорно обаче като най-успешен метод за справяне с пролетната сънливост и чувство на отпадналост е ежедневното приемане на 6-7 добре измити пресни и ароматни ягоди през месеците април и май. Така освен че ще се справим с пролетната умора, ще направим една добра профилактика и пречистване на организма.

Етикети: , , , .

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *