Вълшебството на добре приготвената мелба

Сладолед

Няма по-желан и обичан десерт през лятото от сладоледената мелба. Комбинацията от различни видове сладолед, плодове, бишкоти, шоколад и какво ли не още е направо възхитителна не само на вкус, но дори може да замае окото когато е направена добре. Десертът дава хиляди възможности за въображението на този, койтоя приготвя и вкусът винаги е прекрасен. Защо и кой обаче е кръстил леденото изкушение-Мелба?

Има различни версии, но като най-правдоподобна си остава тази, че десертът дължи името си на известнатаоперна певица  Нели Мелба и първият й вариант е дело на личния  готвач на певицата през 1892 година. Готвачът, който бил французин специално за един от приемите в нейна част решил да импровизира и направил сладка ледена склуптура на лебед, която украсил с плодове. Тя толкова се харесала на гостите, че той посветил своя нов десерт на певицатаи го кръстил „Мелба”. Така било сложено началото на леденото изкушение, което във времето е претърпяло редица разнообразни вариации, но в основата си остават сладоледа и плодовете, чиято комбинацияпридава огромен чар на десерта.

Възможността за импровизации както при използваните продукти, така и в начина на украса прави сладоледената мелбанай- красивия и същевременно най-бързият и лесендесерт за лятото. Комбинацията от красота и прекрасен вкус е в основата на цялото вълшебство на мелбата.

Ето и един от най-вкусните и лесни за приготвяне варианта:

 Шоколадова фантазия

Шоколадова мелба „Фантазия”

Необходими продукти за две порции:

 2 ябълки ”Златна превъзходна”

1 банан

100 гр. шоколад

100гр. стафиди

2 бисквити по избор

400 гр. шоколадов сладолед /може и комбинация от сметанов с шоколадов/

1 чаша течна сметана

1 пакетче шоколадови пръчици

 Начин на приготвяне:

Предварително нарежете ябълките на ситни кубчета, а банана на кръгчета. Шоколада може да начупите по желание на различни по големина парчета.

Започва нареждането в подходяща за мелба широка чаша или купа. Най-отдолу се слагат нарязаните ябълки. Следват тънките кръгчета банан. С подходяща за топки сладолед лъжица се нареждат няколко топки и върху тях се изсипват парченцата шоколад и накрая се слага  сметаната. Върху нея се добавят шоколадовите пръчици и стафидите, а с бисквитите се украсява мелбата по желание, особено ако са с по-екзотична форма.

Етикети: , , .

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *