Годишна данъчна декларация

Тече срока за подаване в НАП на годишните данъчни декларации

Подайте своята годишна данъчна декларация навреме и си платете данъка до 10.02.2017 за да получите 5% отстъпка

С настъпването на новата година започва да тече срока за подаването на годишната данъчна декларация за физическите лица.  Много хора все още не са наясно дали трябва да подадат такава.

Ние се свързахме с една счетоводна кантора в София, която да ни разясни как стоят нещата с данъчните декларации. В тази публикация ще споделим с вас каква информация успяхме да получим от счетоводна кантора Гранд Консулт.

Кога трябва да се подаде годишна данъчна декларация?

Като цяло не всички физически лица са задължени да подават в НАП годишна данъчна декларация. Ако човек работи изцяло по трудов договор и няма никакви други странични доходи, тогава той не трябва да подава никакви декларации в НАП.

Обаче, ако дадено физическо лице има каквито и да било доходи, извън трудовоправните си взаимоотношения, то следва задължително да подаде годишна данъчна декларация според определения от НАП срок.

Няколко примера когато трябва да се подава декларация в НАП

  1. Отдавате имот под наем – Задължително трябва да декларирате този си доход. Има случаи, когато физически лица имат надвнесени данъци през годината и е необходимо възстановяването им, но за да стане това, трябва да си подадете съответната декларация в НАП.
  2. Физическо лице, което упражнява свободна професия – Такива са например стоматолозите, лекарите, адвокати, нотариуси и т.н. Тук лицето е задължено да декларира своите доходи чрез данъчна декларация по образец 4001.
  3. Физическо лице, което получава средства от от чужбина – лица, които получават средства от чужбина. Независимо дали средствата са придобити като заплащане за дадена услуга или са изплатени дивиденти от чужда компания, те трябва да се декларират в НАП.

Кога не трябва да се подава данъчна декларация в НАП?

  1. Физическо лице, което е пенсионер и получава доходи от наем в размер 400лв – тук не е необходимо да се подава данъчна декларация тъй като доходите на лицето не надвишават 7920лв през цялата година и има намалена работоспособност 65%. Това важи, ако лицето няма други допълнителни доходи, освен пенсията.
  2. Лице със свободна професия, което получава доход по извън трудово-правни взаимоотношения от юридическо лице – компания. Тогава плащащия трябва да удържи този данък. Да го обяви и съответно плати.

Какви са сроковете за подаването на декларацията в НАП?

Сроковете за подаване на годишна данъчна декларация са както следва:

  1. За доходи придобити през първото тримесечие – 30.01.2016
  2. За доходи придобити през второто тримесечие – 31.07.2016
  3. За доходи придобити през третото тримесечие – 31.10.2016
  4. За доходи придобити през четвъртото тримесечие – 31.01.2017

Всеки, който подаде своята декларация и плати съответния данък до 10 февруари 2017 година ще получи 5% отстъпка.

Ако не сте убедени дали трябва да подавате данъчна декларация в НАП се свържете със счетоводна кантора Гранд Консулт за консултация и при нужда от съдействие с попълването на декларацията. Не сме сигурни дали успяхме да извлечем максималното от разговора ни с тях, но не пречи и вие да се допитате до тях.

Етикети: , , .

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *