Защо децата толкова често боледуват

Дете на преглед

Винаги когато детето е болно трябва точно да спазваме предписанията на лекаря

Малките деца, особено до 3 годишна възраст боледуват много често и това обикновено хвърля в паника майки, баби и всички ангажирани в отглеждането им. Причината се търси къде ли не –  от детската градина до некачествените хранителни продукти по  магазините. Има дори новоизмислени понятия – диагнози от родители, а понякога и от лекари като „градински сополи” и други подобни безмислици.

Острите инфекции на дихателните органи са най-честите заболявания сред децата. Почти няма дете, което поне два пъти в годината да не боледува от хрема, ангина или друго подобно заболяване, а има и деца, които боледуват много често.

Основна причина за това са най-разнообразните инфекциозни агенти, широко разпространени в природата. На първо място стоят различните вируси /грипен, аденовирус, коксаки вирус, респираторно синцитиален вирус и много други/, които се размножават в лигавицата на носа и глътката и проникват в тъканите , предизвикват възпаление там и детето се разболява.

Друга причина са различните бактерии /пневмококи, стафилококи, стрептококи, клебсиела, микоплазми и др./. Тези бактерии могат да се развиват самостоятелно, но често са допълнителна причина – след вирусна инфекция. Тогава първичното заболяване се удължава, прибавят се различни усложнения и лечението става по-трудно.

Освен от различните вируси и бактерии острите заболявания на дихателната система могат да се причинят и от други инфекциозни агенти: гъбички, едноклетъчни паразити /пневмоцисти/, от механично или химично действащи вещества /прахов, газове/ или от преминаването през белият дроб на ларвите на различни паразити.

Тъй като най-лесното предаване на тези причинители става чрез  заразяване на децата едно от друго, родителите правят обикновено една много голяма грешка  -  отглеждат децата си като не ги извеждат достатъчно навън, обличат ги прекалено много и те растат изнежени със слаби защитни сили и при най-малка промяна в климатичните условия или при съприкосновение с някои инфекции бързо се разболяват. Необходимо е децата да растат нормално и свободно и да се предпазват само от контакт с болни.

Страхът от простуда е причина някои майки да обличат неправилно децата си и да ги пазят прекалено много от всякакви въздействия, които според тях може да станат причина за нея.

Безспорно простудата има не малко значение – рязкото намаляване на температурата води до  охлаждане на детския организъм. При намалени защитни сили инфекциозните агенти /вируси и бактерии/ лесно предизвикват заболяване. Това може да стане не само когато детето е попаднало в по-студена обстановка, но и при рязко охлаждане на засегнатите органи /напр. пиене на много студена напитка в горещ де и др,/. Тогава рязко охладената лигавица на гърлото проправя пътя на инфекцията и ангината се развива бързо. Следователно простудата не е причина на острите възпаления на дихателните пътища, а само предразполагащ фактор. Затова е много важно децата да се обличат според времето, дори ако се налага това да става по няколко пъти на ден.

В това отношение се прави обикновено друга грешка. Тъй като времето е непостоянно родителите  обличат децата си по – плътно, та ако захладнее да са спокойни, че детето е предпазено. Така децата се потят обилно, потта съхне на тялото им и създава много по-благоприятни условия за разболяване.

Една особеност на инфекциозните остри заболявания на дихателната система е, че заболяванията на горните дихателни пътища /хрема, възпаление на гърлото-фарингитът, на сливиците, ангината, тонзилитът/ често засягат и белия дроб. Така се развиват различни трахеити, бронхити или пневмонии, които се дължат на по-слабите защитни сили на детето, което не може да се справи със заболяването, когато то е още в началото. Най-важното е като профилактична мярка, да се осигури на детето правилно развитие, така че то да си създаде достатъчни защитни възможности и да е устойчиво на различните инфекции и на климатичните промени. Това става със закаляване на детето от самото му раждане. Но дори ако се започне по-късно  може да се постигнат значителни резултати. Закаленост се постига чрез правилни грижи, правилно хранене и системни закалителни процедури.

Излизането навън, играта на слънце, масажи, гимнастика, обтривания с хладка вода или други водни процедури, слънчеви и морски бани, разходки на чист въздух в планината – всичко допринася за повишаване устойчивостта на детския организъм, засилва имунитета на детето и намалява заболеваемостта му.

Не трябва да се забравя, че понякога удължаването и усложняването на заболяванията на дихателната система се дължи на неправилно лекуване на началните им прояви. Често родителите проявяват самоинициатива и при една лека според тях хрема или ангина използват неподходящи или по погрешен начин предписаните им медикаменти. По този начин се замъглява протичането на болестта, достига се до временното и ограничаване, след което настъпва усложнението. Да не забравяме, че всяка болест се лекува добре тогава, когато лечението се започне навреме и се провежда системно до окончателното и овладяване.

Етикети: , , .

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *