Какво е 8-ми март за жената?

8-ми март

Защо 8-ми март се превърна в противоречив празник? Защо жените някак се хващат на клишета като: “Комунистически празник“ или „Уважение един ден в годината“ …

8-ми март е всъщност един много хубав празник, който е международен, в България по традиция е посветен на жената и майката, която дарява живот. Това, че има мъже, които се сещат да засвидетелстват уважение на жените само на този ден, не значи, че празника трябва да бъде опорочаван и отричан. Това е една дата, на която всеки и дори най-големите егоисти и егоцентрици трябва да бъдат подсетени, че жената и майката са нещо свято и трябва да бъдат уважавани и то през цялата година. А колко важен и хубав е той за децата…? Та това е празника на МАМА!!!

Малко тъжно е, че напоследък започнахме да отбелязваме „Ден на бащата“, който е доста нов и непознат за нас, но с лека ръка сме готови да политизираме и да отхвърлим 8-ми март като ден на майката, въпреки дългогодишните му традиции. Много лесно приехме и други непознати за нас празници като „Свети Валентин“ и „Хелуин“, но се отказваме от 8-ми март.

Наистина историята на този празник е свързана до известна степен със социални и донякъде политически причини, но това не прави празника комунистически, а всъщност е олицетворение на еманципацията на съвременната жена и майка, която вече има право на равно социално положение и заплащане на труда си с мъжете.

Основоположник на празника е германка, която всъщност се е борила за икономическата независимост на работещите жени и равни права на жената в семейството. Жената, която до голяма степен е била дискриминирана в миналото, се е преборила за своите права да бъде равноправен член на съвременното общество с достойно заплащане за труда си и правото да взима решения кога и дали да създава живот.

Да, началото на този празник има своя политически привкус, но той вече е традиция и то много хубава традиция. А хубавите традиции трябва да се пазят, а не да се забравят и отричат.

Факт е, че през 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир. Празникът е международен и се празнува почти навсякъде по света. Жените навсякъде по света имат огромен принос за развитието на цивилизацията, макар извоюваната еманципация да им е донесла повече негативи отколкото ползи. Съвременната жена съчетава доста успешно ролята на майка, съпруга, добра домакиня и същевременно успява да се реализира професионално. Тя заслужава да има свой празник и ако този празник е на 8-ми март, в това няма нищо лошо и в никакъв случай не означава, че получава уважение само на този ден. Това е просто един празник, в един ден от годината, който този път е посветен на ЖЕНАТА. Той е за да напомни  на тези, които си позволяват да забравят, че животът зависи от нея и тя всъщност го създава. Именно затова трябва да бъде уважавана през цялата година!

Честит 8-ми март

Честит празник, мили дами!!! Бъдете винаги красиви и усмихнати, защото без вас нищо на този свят няма да бъде истинско. И празнувайте, защото 8-ми март е Вашият празник!!!

 

Етикети: , , .

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *