Когато няма канализация, там където искаме да строим дом

Строеж на къща

Канализацията на една къща трябва да се обмисли предварително

Липсата на канализация винаги е голям проблем ако искаме да строим дом. Даже в гр. София около 30 процента от най-луксозните квартали нямат централна канализация. Повечето от построените вече къщи са на септични ями, които се налага да бъдат изпомпвани доста често, а това е една доста неприятна и миризлива процедура, която снижава красотата и усещането за лукс в тези квартали. Често тези септични ями спират да попиват и особено при проливни дъждове преливат и заливат с нечистотии дворовете.

В повечето малки населени места положението е същото. И ако до скоро единственото решение е било изкопаването на дупка в Земята и изливане на всички нечистотии в нея, замърсявайки собствения си кладенец, то вече има други решения на този сериозен проблем.

Започвайки строеж на нов дом, всеки би искал той да бъде съвременен и максимално добре устроен. Затова когато се строи вече все по-малко хора избират септична яма, а още повече,че класическият тип – обикновена попивна дупка, който вече е забранен със закон и е недопустим като решение. В много случаи се проектира къщата с изгребна яма, която се строи заедно с къщата и представлява водонепропусклива бетонна конструкция, която също периодично трябва да се изпомпва.

Съвременно решение са малките пречиствателни станции, които все повече се предлагат на пазара и почти няма вече нова къща, която да се строи без пречиствателна станция. Това са модулни пречиствателни съоръжения, в които замърсените битови води се вливат, посредством биологична технология биват пречистени и на гравитачен принцип излизат от пречиствателната станция.

Този тип съоръжения са най-удачното и съвременно решение, защото пречистената вода би могла да бъде използвана за поливане на райграса в двора или на цветя и зеленчуци . Ако пък не желаете да поливате, то заустването може да стане в дренаж, близко дере или река.

За да се направи обаче правилен избор както на пречиствателно съоръжение, така и на типа заустване на пречистената вода е нужна консултация със специалист . Поради специфичността на всеки конкретен случай, най-удачно е на място да се извика консултант  от фирмата, от която сте избрали съоръжението. Така ще бъдете сигурни, че сте избрали най-удачното място за пречиствателната станция и тя ще функционира правилно по предназначението си. Най-добре е да се избира пречиствателна станция от фирма, на която пречистването на отпадъчни води е основна дейност, а не от търговци, които освен пречиствателни станции продават и много други продукти. Само така може да сме сигурни, че ще получим наистина професионален съвет.

Добре е при избора да се има предвид, че от огромно значение е технологията на пречистване на отпадъчните води. Съществуват различни технологии, които всъщност в по-голямата си част са биологични, но има разлика в типа микроорганизми, които участват в процеса, а оттам и в поддръжката на самата пречиствателна станция. Някои пречиствателни съоръжения изискват постоянно добавяне на консумативи за да се постигне ефект на пречистване, а други са по-усъвършенствани и нямат нужда от такива. Често разликата в цената е съществена и е за сметка на бъдещи разходи и това трябва добре да се прецени.

Компактността на съоръжението също е от голямо значение, особено когато дворът, с който разполагате не е голям. Тези, които пречистват на гравитачен принцип са в един съд и са за предпочитане. Те са лесни за монтиране и могат да се поставят и в съществуващи вече септични или изгребни ями.

Строителството на една нова къща е доста трудно и свързано с много процедури и разходи, но не бива да се подценява въпросът с отходните води от домакинството. А когато в района няма централна канализация, предварително е добре да се обмисли и подбере решението и то така, че то да бъде заложено в самия проект.

В повечето от случаите проектите се правят по традиция с изгребна яма, а впоследствие се слага пречиствателна станция. Това се дължи на несъвършенства в законодателството ни, което все още не е осъвременено и унифицирано съвсем с Европейското. Съществуват някои неясноти и различни тълкувания на законите, които предстои да бъдат конкретизирани, а вероятно с тях и контрола на качеството на пречистената вода. Бъдещето обаче е в този тип пречиствателни станции и те са най-доброто решение, ако изберем да строим на място, където няма улична канализация.

Етикети: , , , , .

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *