Кое е важното когато си избираме лаптоп

Избор на лаптоп

Предлагането е голямо, а изборът не е лесен

Оказва се, че когато си купуваме лаптоп, срещаме много повече затруднения при избора, отколкото ако избираме таблет или смартфон. Някой може да каже, че всъщност и трите са взаимнозаменяеми, но повечето от хората не са съгласни, а лаптопа е най-практичния и желан компютър през последните години. Донякъде той измести настолните компютри или поне за масовия потребител.

Предлагането на лаптопи е огромно и вече в доста широк ценови диапазон. Затова често ни е трудно да преценим дали точно високата цена е тази, която трябва да е гаранция за качество, а и кои са показателите, които са най-важни, особено за нас самите. Когато се купува техника, обаче винаги цената е свързана с качеството. Дори да ни се вижда, че показателите са еднакви, разликата е в качеството на самите компоненти, а нали искаме лаптопа да работи, да е надежден и да не ни създава проблеми.

Много важно е да сме наясно за какво всъщност ни трябва лаптопа и дали ще го ползваме за игри и гледане на филми. Ако често пътуваме и смятаме да носим лаптопа със себе си големината му също е от значение.

Според повечето експерти най-добрият размер по отношение на функционалност е 15-инчовиялаптоп. Ако искате да носите лаптопа непрекъснато със себе си, може би трябва да се огледате за по-малък размер. Качествените от тях обаче са значително по-скъпи. Затова в този случай един добър таблет е за предпочитане.

Напоследък лаптопа изцяло замества настолният компютър у дома и повечето хора го купуват като семеен компютър за вкъщи. Именно затова не бива да се прави компромис и при избора му, трябва да гледаме всички показатели, важни за един настолен компютър.

Какво е важно да се знае?

Евтините лаптопи с ценипод 1000 лв не могат да заменят настолният компютър, защото в повечето случаи ниската цена е в резултата на компоненти със занижено качество и по-евтини материали. Те при по-дълга употреба в повечето случаи започват да загряват и дори допълнителните охладителните устройства не помагат.

Нагрят лаптоп

Когато лаптопът ни загрява лесно, обикновено започва да изключва сам и това е сериозен проблем

Само ако искате лаптоп, който ще ползвате ограничено и имате основен настолен компютър, може да се спрете на евтин вариант.

Ако сте любител на игри и мислите да ползвате лаптопа за тях, е важно той да бъде с Full HD резолюция.

Не правете компромиси с RAM– имате нужда от нея.

Относно външният вид е добре корпуса да бъде метален, а дисплея да не бъде гланц. Ако харесате обаче пластмасов с гланцов екран, не е грешка, стига другите показатели да са на ниво.

Ако трябва да избирате между по-голям твърд диск и други екстри, не залагайте на паметта, защото може винагида ползвате допълнителни устройства за съхраняване на информация. Възможно е и да имате допълнителен външен твърд диск, което дори е за предпочитане за съхраняване на информация.

Напоследък все по-често се предлагат лаптопи, готови за употреба  с инсталирана операционна система. Това е доста съблазнително и особено когато цената е добра ни изкушава, имайки предвид, че легалната ОС е доста скъпа.

Не се заблуждавайте, че купувате много на сметка подобен лаптоп, защото 1/5 от цената винаги е за правото на ползване на тази операционна система и ако предлагана цена е съблазнителна, то винаги е за сметка на качеството на частите и компонентите. Винаги е по-добре да заложите на по-добра видеокарта, повече RAM и дори по-голям твърд диск, а да ползвате безплатна ОС.По-добре инвестирайте повече в хардуера, а впоследствие може да си позволите платена ОС.

Етикети: , , .

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *