Плуването е важно за децата

Деца плуват в басейн Строго определена възрастова граница, преди която детето не бива да влиза в басейна, няма. Подходящият момент за начало на занимания по плуване е въпрос на индивидуален избор на всеки родител, който най-добре познава своето хлапе – как възприема напътствия, как разсъждава, дали слуша, доколко се концентрира. Има малчугани, които и на 4 години са готови за обучение, но според специалистите оптималната възраст е 6 години. Тогава детето вече започва да се съсредоточава, да разбира в детайли какво говори преподавателят или какво изисква треньорът. А и му е по-забавно.

Едва ли има дете, което не обича да играе във водата. Затова родителят трябва да прецени кога хлапето е готово да престане да възприема плуването само като игра.

Безспорен факт е, че заниманията с плувни спортове развиват детския организъм възможно най-комплексно – от изграждане на двигателна и дихателна култура, до формиране на здрава мускулатура. При това плуването е сред малкото физически натоварвания, които оказват равномерно влияние на всички мускулни групи. Тренировките са уникални и от гледна точка на средата, в която се осъществяват – единствено във водата човешкото тяло не усеща ефекта от изпотяването.

Специалистите твърдят, че плуването е един от най-комплексните спортове.

Плуването е спорт с мощно оздравително и закаляващо действие върху човека, развива и усъвършенства всички функции на организма, оформя хармонично и стройно тяло.

За римляните, така както и за гърците, плуването е било задължителна дисциплина от военното обучение, а в Египет е било част от учебната програма на децата. Всичко това потънало в забвение през Средновековието, като чак през 19 век Европа преоткрива удоволствието от движението във вода.

Плуването се е превърнало в леснодостъпен спорт, благодарение на многобройните открити и закрити плувни басейни.

Какви са предимствата на плуването пред другите спортове:

- Водата намалява силата на земното притегляне и затова оказва много по-малко налягане върху костите и ставите.
- Не е нужно да си сериозен спортист, за да се занимаваш с плуване – необходимо е само да спазваш някои основни правила.
- Подобрява дишането, като улеснява изхвърлянето на секрети от белите дробове поради хоризонталния модел на изпълнение.
- Екипировката е доста евтина – бански костюм, очила и шапка.
- Работи върху двигателната координация на цялото тяло.
- Увеличава сърдечния и белодробен капацитет, подобрява мускулният тонус.
- Повече от 2/3 от телесната мускулатура взима участие в движенията.
- Нормализира артериалното налягане и пулса.

За съжаление обаче 80 процента от българите не могат да плуват. Това е огромен процент и трябва всеки възрастен, който не може да разбере, че е непростима да лиши и детето си от тази възможност. Всяко дете трябва да може да плува и плуването трябва да се въведе като задължителна дисциплина в училище.

Деца в басейн се учат да плуват

В много детски градини и училища в София например, има басейни, а там където няма, трябва да се въведе организация и да се ползват други басейни, но всички деца трябва да плуват.

Етикети: , , .

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *