Начало / Моят дом / Домашен комфорт / Авокадо в саксия у дома

Авокадо в саксия у дома

За любителите на екзотични растения, ще кажем, че и авокадото може да бъде отгледано у дома в саксия. Нужно е доста търпение ако решим, че искаме да отгледаме авокадо в домашни условия, но успехът носи удовлетворение. Ето как трябва да постъпим ако искаме да добавим към колекцията си с растения и саксия със собствено отгледано авокадо:

Нужна ни е костилка от прясно разрязано авокадо. След като добре се почисти от остатъци от плода, тя се поставя със заострената част нагоре над дълбок съд с вода. Ако я накиснем за няколко минути във вода, почистването ще е по-лесно и се избягва риска от нарушаване цялостта на костилката.

Поставянето трябва да е така, че заоблената част съвсем леко да докосва водата. За закрепването може да се използват клечки за зъби като предварително с игла пробиете плътната обвивка.

Веднъж нагласена правилно над водната повърхност костилката се оставя така и понякога са нужни месеци докато се появят коренчетата. През тези месеци, разбира се е нужно да подменяте водата един път седмично и да осигурите слънце на своето бъдещо растение.

Ако съдът, който ползвате е стъклен ще можете добре да наблюдавате как постепенно обвивката променя цвета си, разпуква се и от нея се показват коренчета. Успоредно с това от горната част се появява тънко стъбло, което се разлиства. Нужно е време за да закрепнат корените и затова не бързайте да засаждате в саксия. Чак когато стъблото достигне 8-10 см, може да се каже, че е готово за засаждане.

Изберете подходяща саксия /25- 30 см. диаметър/ и я напълнете с богата на хумус почва. Изберете възможно най-слънчевото място у дома и посадете растението така, че стъблото да е над почвата. Редовно поливайте, но внимавайте да не прекалите. Ако листенцата започнат да пожълтяват, спрете няколко дни за да може излишната влага да се изпари и растението да се възстанови.

Така засаденото бъдещо дръвче има нужда само от слънце и вода докато стане около 50 см. Тогава вече е добре да отрежете връхчетата за да може да се разклони и да оформи богата корона. Това подрязване на връхчетата може да извършвате периодично докато дръвчето стане добре оформено и красиво.

И следва въпросът: Ще роди ли дръвчето плодове?

Отговорът е малко относителен. Не е изключено, но е малко вероятно… Ако се случи изобщо, то ще минат години сигурно. Това не трябва да Ви отказва да отгледате това екзотично растение у дома си и да се радвате на красотата му.

Прочетете също

Бяло зайче

Декоративно зайче у дома

Как да се грижим за малкото декоративно зайче у дома? С какво да го храним и как да изградим хигиенни навици у него? Малкото пухкаво животинче е много любвеобвилно създание, което може да промени живота ни значително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics