Начало / Любопитно / Докторе защо? / Астигматизъм – болест или вродена аномалия
Aстигматизмът е вродено състояние и може да се предаде по наследство
Aстигматизмът е вродено състояние и може да се предаде по наследство

Астигматизъм – болест или вродена аномалия

Астигматизъм – това е аномалия на рефракцията на окото, при която светлинните лъчи не се фокусират точно върху ретината. Това е свързано с формата на роговицата и лещата на окото.

Това е вродено състояние и може да се предаде по наследство. В периода на растеж на организма до 16-20 години /особено когато е свързан с късогледство/ е възможно известно увеличаване на тази рефракционна аномалия. След завършване на растежа астигматизмът не се променя с времето.

При по-слаби степени на астигматизъм може да се постигне нормално зрение в резултат на нагаждане на окото с помощта на вътреочни мускули. Това води до оплаквания от зрителна умора и замъгляване на образа, както и до развитие на хронични възпалителни процеси /конюнктиви, блефарит/.

Основното лечение на астигматизъм е изписване на корекционни очила, т.нар. цилиндрични лещи. За по-точно измерване се прилага предварително разширение на зеницата с капки-циклоплегия, след което се извършва изследване с авторефрактометър /компютърно/. Очилата трябва да се носят постоянно както за подобряване на зрението – получаване на ясен образ върху ретината, така и за предотвратяване на редица болестни прояви като главоболие, бърза зрителна умора, зачервяване и дразнене на очите, поява на възпаления и други усложнения.

Когато окото е спокойно и не ни се иска да носим очила, е възможно да се използват контактни лещи. Съвременните меки контактни лещи /включително и за еднократна употреба/ са подходяща алтернатива при по-ниски степени на астигматизъм. Да не се забравя, че носенето на контактни лещи крие опасности от увреждане на роговицата. При по-висок диоптър по-подходящи са  твърдите контактни лещи.

Съществува едно заболяване – кератоконус, при което роговицата постепенно изтънява повече в центъра и се деформира във форма на конус. В началото то се проявява с развитие на астигматизъм, който непрекъснато нараства. При напреднал кератоконус  зрението не се повлиява от корекционни очила и контактни лещи и се налага оперативно лечение с трансплантация на роговица – кератопластика.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Real Time Web Analytics