Начало / Любопитно / Докторе защо? / Виното – обикновена напитка ..или чудо ?
Виното си остава напитката на Боговете, но умерената му консумация е ключът към ползите му
Виното си остава напитката на Боговете, но умерената му консумация е ключът към ползите му

Виното – обикновена напитка ..или чудо ?

Виното е магически еликсир, който освен всички други качества, притежава и прекрасни диетични свойства.

Историята на виното и винопроизводството е толкова стара, колкото е и самата цивилизация. Разказите изобилстват за това, как за първи път е открита тази възхитителна напитка. Един от тях разказва за митичен персийски цар наричан Jamsheed. В неговия двор, гроздето е било съхранявано в делви за консумация извън сезона. Една делва е била изхвърлена, защото сока бе загубил своята сладост и бил считан за отровен. А една от жените от царския харем е страдала от остро главоболие и се опитала да отнеме живота си с така наречената отрова. Тя заспала и след като се събудила, главоболието било изчезнало а тя се чувствала освежена. Разказала на всеки, какво бе сторила и за чудотворния лек, и веднага след това „голямо количество вино бе направено и Jamsheed и неговия двор пиха от новата напитка“. И това е по-накратко. Някой, някъде в Мала Азия, вероятно в територията на съвременната Анадола или Грузия, са съхранявали грозде в големи съдове, гроздето се притискало от собственото си тегло. Полученият сок започвал да ферментира и така открили непозната напитка, която доставила удоволствие на несметен брой хора. Големите цивилизации на Древна Гърция и Рим са проследили назад във времето праисторията на виното, с подобни легенди за неговото откритие. Древен Египет ни е оставил до днес винени листи и стенна живопис; наистина те дори са записвали върху делвите реколтата, лозето и винопроизводителя. Вавилонците въвели закони, които да регулират функционирането на пазарите за вино.

Според диетолозите умерената употреба на вино повишава съдържанието на „добрия“ холестерол и намалява съдържанието на „лошия“. Смекчава тенденцията към свиване на артериите при стрес. Сваля стойностите на кръвното налягане. Увеличава диаметъра на кръвоносните съдове. Алкохолът във виното, както и други негови компоненти (главно феноли) подпомагат разтварянето на плаките и мастните отлагания и оказват особено благоприятно въздействие върху организма като антиоксиданти.

За да има полза от него обаче, виното трябва да се приема умерено. Точните цифри варират според индивидуалните характеристики – пол, възраст, ръст, тегло и т.н. Съвременните учени смятат, че нормата за употреба на вино е от 1 до 3 чаши, изпити по време на хранене. За мъжете дневното количество не бива да надвишава 300-350 мл, а за жените – 150 мл.

Умерените количества консумирано вино може да повишат добрия холестерол и да разредят кръвта, което се счита за голямо предимство при страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Фитохимикалите, които се съдържат във виното, като флавоноиди и ресвератрол, действат като антиоксиданти и предпазват организма от свободните радикали. Ресвератролът предпазва артериите от натрупване на плаки и кръвосъсирване чрез промяна на липидния профил и вискозитета на плазмата.
Червеното вино осигурява повече ресвератрол в сравнение с бялото, тъй като обелката на червеното грозде се запазва за по-дълго по време на производствения процес. При производството на бялото вино, обвивката се премахва преди ферментацията, като по този начин се намалява и концентрацията на ресвератрола. Вината от по-студените климатични зони се характеризират с по-високо съдържание на ресвератрол. В крайна сметка се оказва, че червеното вино, идващо от студен климат е с най-концентрирано съдържание на ресвератрол.

Според научни проучвания на университета в Питсбърг червеното вино ни предпазва и от радиация. Ресвиратролът комбиниран с химикала ацетил и консумиран преди радиоационно излъчване предпазва нас и нашите клетки от фатален изход.

Прочетете също

Вирусът ебола

Вирусът Ебола – смъртоносен и нелечим

Светът е в паника и то съвсем основателно. Неглижирането на един сериозен и смъртоносен вирус, за който се знае вече 40 години, може да причини смъртта на милиони, защото все още не е открита нито ваксина, нито лекарство за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Real Time Web Analytics