Начало / Моят дом / Направи си сам / Да си направим сами мартеници
В мартеницата е скрит магически смисъл - да предизвика нов живот
В мартеницата е скрит магически смисъл - да предизвика нов живот

Да си направим сами мартеници

Традиционната мартеница се прави от червен и бял вълнен конец. Те се усукват поотделно наляво, след което двата конеца се свързват и отново се усукват – този път надясно. Носенето на мартеницата има магическа сила. Тя се възприема като амулет, който трябва да прогони злото и да привлече доброто. В мартеницата е скрит и друг магически смисъл – да предизвика нов живот. Не случайно тя се изработва като се увиват в едно бял и червен конец. В българската символика червеният цвят се свързва с мъжкото начало, а белият – с женското. Тяхното свързване в едно означава зараждане на нов живот. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче.

Най-типичните мартеници са гривните, пискюлите, Пижо и Пенда. Ето как, стъпка по стъпка, сами да си изработите бели и червени амулети, хубави мартенички.

Гривна

От бяло и червено памучно кълбо изтеглете конци с дължина около 20 см. Свържете долните им краища с възелче, но не ги отрязвайте от кълбетата. Поотделно усучете всеки конец надясно. После ги пуснете. Така те сами ще се усучат един около друг. Направете възелче и в горния им край. Изрежете с ножица стърчащите влакънца. По желание можете да нанижете няколко мъниста, но преди да направите второто възелче.

Пискюли

Изработете дълга гривна по гореописания начин. Намотайте червен конец 50-60 пъти около картонче с размерите на визитна картичка . Прокарайте в средата единия край на гривната – под намотаните конци, и го завържете на възел .

Изнижете пискюла от картончето. „Главичката“ му ще направите, като на около 0,5-1 см от горния му край навиете няколко пъти бял конец. Захванете с него и края на гривната и го завържете на възел .

Разрежете в основата пискюла, за да получите ресничките . Някои нишки остават по-дълги, други – по-къси, затова ги подравнете с ножица.

По същия начин изработете белия пискюл. През горната му част прокарайте другия край на двуцветната гривна и го завържете на възел. „Главичката“ му завържете с намотан няколко пъти около нея червен конец.

Завържете двуцветната гривна на фльонга.

Пижо и Пенда

От готовите пискюли можете да направите любимите на децата народни герои Пижо и Пенда. Момчето винаги е червено, а момичето – бяло.

Разделете готовия червен пискюл на четири равни части. Усучете и завържете бял конец около крайните две снопчета – това ще са ръцете. Не забравяйте да оставите „пръсти“. Подравнете стърчащите нишки с ножица.

Съединете средните две снопчета и ги завържете през центъра с навит няколко пъти бял конец, за да получите пояса (кръста) на Пижо .

Пак разделете средните снопчета на две. Направете крачетата по същия начин като ръчичките.

Съвсем обикновените Пижо и Пенда се изработват много лесно
Съвсем обикновените Пижо и Пенда се изработват много лесно

 

Пенда се изработва по същия метод. Единствената разлика е, че тя няма крачета, защото е с рокля.

Малко въображение може да съживи Пижо и Пенда
Малко въображение може да съживи Пижо и Пенда

Прочетете също

Шоколадова торта

Черешката на шоколадовите торти

Вкусната шоколадова торта, която е направо черешката на шоколадовите торти. Лесна и бърза за приготвяне у дома, а вкусът и е направо превъзходен. Подходяща за всякакви случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics