Начало / Аз детето / Детско здраве / Детските зъби – как да ги предпазим от проблеми
Измиването на зъбите след всяко хранене е важно условие за предпазване от кариес
Измиването на зъбите след всяко хранене е важно условие за предпазване от кариес

Детските зъби – как да ги предпазим от проблеми

Децата все по-често имат кариеси още преди да тръгнат на училище и даже първите постоянни зъби едва поникнали, вече започват да се развалят. Причината естествено е в неправилно хранене на децата и недостатъчна и ненавременна профилактика. Ходенето при зъболекаря и редовните прегледи не са решение. Зъболекарите решават въпроса за здравето на зъбите само частично – те не са в състояние да повлияят на първоначалното разрушаване на зъбите.

Решението на въпроса е в своевременната профилактика на зъбите и в това, да знаем защо се появяват кариеси в устата на детето ни, за да можем да предотвратим своевременно разрушаването на зъбите му.

Трябва да се знае, че разрушаването на твърдите зъбни тъкани се извършва директно под въздействието на зъбната плака. Зъбната плака представлява структурирано образувание на нормално живеещата в устната кухина микрофлора. Микроорганизмите в устната кухина са около 40 вида и имат способността, когато се развиват върху стабилна основа да не се отделят, а да се увеличават във вид на колонии. Така плаката задебелява, поддържана от хранителни вещества внасяни от вън, особено когато се храни детето с  повече въглехидратни храни и захарни изделия. Не добрата хигиена и липсата на навици за измиване редовно на зъбите, допълнително усложнява нещата.

Защо захарта е враг №1 на зъбите на нашите деца?

Захарта се разтваря във вода и образува истински разтвори, които могат да достигнат дори до дълбоките пластове на дебело отложената плака. Те са главен фактор за поддържане живота на микроорганизмите в плаката. Почти всички микроорганизми не могат да разграждат напълно молекулата на захарта до въглероден двуокис и вода, както става в клетките на висшите организми. Те я разграждат до млечна или други органични киселини. Колкото по-често се консумира захар и колкото по-висока е концентрацията и, толкова повече захар остава в плаката и се превръща в киселина. Плаката живее и се храни, като в нея постоянно се образува киселина. Част от нея се измива от слюнката и приеманите течности, друга част се неутрализира в плаката на самата слюнка, а останалата киселина влиза в реакция със зъбите, като разтваря минералния им състав и ги уврежда.

Колкото по-дебели са плаковите отлагания и колкото повече захар навлиза в плаката, толкова по-голяма е и остатъчната киселинност и рискът от кариес съответно.

Хигиенните навици трябва да се изграждат от рано
Хигиенните навици трябва да се изграждат от рано още с появата на първите млечни зъби

Лошата хигиена увеличава плаката неимоверно и комбинирано със консумацията на захарни изделия вече става сигурен фактор за ранна поява на кариеси в устата на детето.

Друг второстепенен фактор, влияещ на допълнителна киселинност е приемането на кисели хранителни продукти като подсладени кисели плодови и изкуствени напитки и други.

Много важна отговорност на родителите е още от ранно детство да изграждат правилни хранителни и хигиенни навици. Измиването на зъбите след всяко хранене е важно условие за предпазване от кариес. Постоянното подхапване на сладкиши е изключително вредно, както за здравето на детето, така и за зъбите му като част от него.

Прегледът при зъболекар е задължителен
Прегледът при зъболекар е задължителен

Децата трябва да бъдат преглеждани от стоматолог редовно – на всеки 6 месеца, за да могат навреме да бъдат открити появили се кариеси. Те трябва да свикнат от много малки да си мият редовно зъбите и то качествено, да избягват прекалената консумация на въглехидратни храни и да знаят, че редовните профилактични прегледи са отговорност, която е важна.

Това зависи до голяма степен от родителите.

Прочетете също

Леката горчивина на зеленчуците е основната причина, те да не ги обичат.

Зеленчуците са полезни, но децата не ги обичат

Храненето със зеленчуци е колкото важно, толкова и неприятно за децата ни. Децата наистина не обичат да се хранят със зеленчуци и единственият начин да ги накараме да не се мръщят при вида им в чинията си е..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Real Time Web Analytics