Начало / Аз детето / 3 - 7 години / Дислексия при децата – проблем, който първо трябва да разпознаем
Дислексията често кара децата да се чувстват различни и влияе на тяхното самочувствие
Дислексията често кара децата да се чувстват различни и влияе на тяхното самочувствие

Дислексия при децата – проблем, който първо трябва да разпознаем


Дислексията е проблем, който се среща все по-често и засяга всяко 10-то дете по света. При нея тази част от мозъка, която отговаря за речта обработва по различен начин информацията и дислектиците имат трудности при четенето и писането, което е сериозен проблем при децата когато тръгнат на училище. Данните за причините при дислексия и различните и прояви при децата не са съвсем достатъчни и ясни. Сигурно е, че сериозните проблеми, които дислектиците срещат при писане, четене и математика не означават, че става въпрос за умствено увреждане и забавяне в развитието. Дори напротив, има данни, че тези деца имат по-висок коефициент на интелигентност и се справят по-добре от другите с изпълняването на сложни комплексни задачи. При четене и писане обаче те се затрудняват. Според някои учени тези деца просто виждат буквите и думите обратно и затова срещат сериозни затруднения при обучението.

Последните изследвания показват, че това виждане обратно на буквите и цифрите не е характерно само при дислектиците. Повечето деца до 6 годишна възраст показват склонност да обръщат буквите и да ги разместват, но постепенно след тази възраст тази склонност изчезва. При някои деца обаче това става значително по-бавно и трудно и изисква повече усилия от страна на преподаватели и педагози. Всяка дислексия е преодолима ако се разпознае навреме и се работи упорито и професионално с детето.

Съществуват редица фактори на съвремието, които са причина за задълбочаване на проблема при деца склонни към дислексия. Развитието на цивилизацията и високите технологии правят всичко по-лесно при отглеждането на детето – дори обличането и смяната на бебешките дрешки вече е по-просто. Децата са с намалена физическа активност, стоят много пред телевизора и компютъра и така се стимулира визуалното им развитие, а вербалното изостава. Резултата е забавяне на способността на детето да обработва последователни лингвистични елементи и да формира идеи. Частта от мозъка, която отговаря за речта не успява да обработи добре информацията, която получава и детето има затруднения в лексиката.

Как да разпознаем дислексия при детето и да му помогнем навреме?

Необходимо е да наблюдаваме детето си и да не му лепваме веднага етикета, че е мързеливо или недостатъчно умно, ако срещне затруднения когато тръгне на училище.

Неправилното отношение от недобре информиран родител или учители могат да станат причина за множество проблеми, които биха могли да бъдат избегнати при дете с дислексия.

Още в предучилищна възраст има някои признаци при децата, които биха могли да изострят вниманието на родителите. Характерното при дислексия е, че никога симптомите на са напълно еднакви при всички деца. Всеки от симптомите сам по себе си не говори задължително за проява на дислексия, но ако детето има няколко от тях, родителите могат да очакват проблеми при обучението.

Някои от признаците, които могат да насочат мисълта на родители и учители за подобен проблем в предучищната възраст са:

 • Много ранно прохождане без период на пълзене или прекалено късно прохождане при детето също с кратък или липсващ период на пълзене.
 • Закъсняване в проговарянето и трудности при правилно изговаряне на думите /особено многосричните/ и  формиране на изречения.
 • Хващане на химикалка или молив по необичаен начин и обща несръчност и некоординираност – трудности при връзването на връзките на обувките, трудности при хвърляне и хващане на топка, несамостоятелност при хранене и обличане.
 • Бъркане на посоките – ляво – дясно и  нагоре – надолу, обръщане на числата: напр.числото 12 се разпознава  като 21 и т.н.
 • Трудности при наизустяване на стихчета и имена и много лесно се разсейва.
 • Въпреки някои от горните признаци, детето е много умно и често чува и забелязва неща, които другите пропускат.

Симптоми, които се забелязват когато детето тръгне на училище:

 • Сериозни трудности при четене и особено когато е  на глас и видимо неразбиране смисъла на думата, която чете. Много лесно се уморява и бърка думи и букви  със зрително подобни на тях. По време на четене детето започва да се оплаква от световъртеж и главоболие и съобщава за движения на буквите, което вижда по време на четене и писане.
 • При писането детето прави грешки като замества букви със зрително сходни на тях. Когато преписва пише неправилно най-обикновени думи. Характерно е, че често продължава да държи неправилно химикалката и пише изключително бавно и с много усилия успява да научи писането на буква или дума. Не успява да синхронизира разстоянието между думите и да спазва редовете когато пише.
 • По математика детето изпитва големи трудности при пресмятане с преминаване през десетица, умножение и деление. Често използва пръстите си за да реши елементарни задачи.
 • Детето продължава да бърка ляво и дясно и много трудно се ориентира в дните от седмицата, разсеяно е и не може да се ориентира в реда и часа на училищната програма.
 • Често децата с дислексия имат слаба памет за факти и случки, които не са лично преживени и  мислят  главно чрез образи, картини и чувства, без звукове и думи – имат слаба вътрешна реч .

Когато родители или учители забележат подобни симптоми и виждат затруднения в обучението на детето е необходимо да се отнесат с разбиране и да се обърнат към специалисти, които работят успешно с такива деца. В никакъв случай не бива да се пренебрегва вероятността за дислексия като поведението на детето се обяснява с мързел и лошо възпитание или пък умствена изостаналост. При компетентна помощ проблема е решим и тези трудности в обучението макар и малко по-трудно се компенсират.

Прочетете също

Болно дете

Скарлатина – детска шарка, която повтаря

Какво не знаем за детските шарки и защо скарлатината не е никак безобидна детска шарка и трябва да пазим много децата от нея. Какво и как причинява скарлатината и как да я познаем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics