Начало / Моят дом / Домашен комфорт / Дървена къща – комфорт от природата
Дървена къща с веранда
Ако е обработено дървото и добре изсъхнало, то не е поддатливо на вредители

Дървена къща – комфорт от природата

Дървото е природен материал, който е уникален и се използва от хилядолетия от човека за строителство на дом. Във всяка дървена къща е прохладно през лятото и топло и изключително уютно през зимата. Способността на дървеният материал да акумулира слънчева енергия го прави особено ценен и подходящ за строителство. Като всички естествени материали дървото има способността да приема и отдава влагата, когато въздуха в стаите е много сух.

Къща със стълби
Дървото дава възможност за разнообразна архитектура

Домът построен от дърво има собствена индивидуалност и е особено ценен  от здравословна гледна точка. Влажността на въздуха в една дървена къща се регулира по естествен път и това не дава възможност за образуване на мухъл и плесен, а от там да се провокират алергични заболявания.

Вътрешен интериор
Невероятен уют и красота дава дървото у дома

Не случайно 90% от къщите в скандинавските страни,  75% в Канада, а и в много други страни са построени от дърво. По света има дървени сгради, строени преди хилядолетия, които доказват, че дървото е най-древния строителен материал и  се е доказал във времето.

Красива дървена къща
Дървеният материал акумулира слънчева енергия

След дълги години, в които строителството беше обърнало поглед към бетон и панел, все повече хора разбират, че комфорта на една дървена къща не може да се замени от нищо друго. Екологичният начин на живот става все по-желан, близостта до природата и естествените материали започват да бъдат все по-ценни. Човекът разбира, че да бъде живота му пълноценен и да запази своето здраве трябва да бъде близо до природата, защото просто е част от нея.

Нова къща
Дървените къщи са много устойчиви на земетресения

Дървото е материал, от който лъха свежест, дава топлина и уют, диша и живее. Дървената къща навсякъде по света винаги е била олицетворение на топлина и безопасност, а животът в нея повече от комфортен. Друго предимство на една дървена къща е, че дървото като материал е изключително устойчиво на усукване и при евентуално земетресение такава къща е по-защитена от всяка друга.

Дневна в дървена къща
Дървеният материал може да се обработи така, че да е устойчив и по-трудно запалим

Разбира се всяка дървена къща си има и недостатъци, но те са преодолими, съпоставяйки ги с предимствата. Както се знае, дървото гори доста лесно и от тази гледна точка съществува риск до толкова, че при евентуален пожар дървена къща изгаря напълно, а тухлена или бетонова – не. Имайки предвид обаче, че в миналото хората са живели преди всичко в дървени постройки, а са се отоплявали на твърдо гориво, не бива да смятаме този аргумент като недостатък.

Дървена къща с веранда
Ако е обработено дървото и добре изсъхнало, то не е податливо на вредители

Дървото има един недостатък, че като естествен материал може да стане жертва на вредители, но тава също е преодолимо ако внимаваме какъв материал се използва при строенето и дали е добре обработен. В днешното съвремие съществуват редица технологии, които позволяват при подходяща обработка на дървения материал и този аргумент „ против”, да отпадне.

Къща на два етажа
Стил и красота от дърво

Като цяло от където и да погледнеш предимствата на този вид дом са повече от недостатъците и не случайно навсякъде по света все повече хора избират да живеят в такъв.

Прочетете също

Сглобяема къща през зимата

Сглобяемите къщи стават все по-предпочитани

Строителството на сглобяеми къщи става много популярно и все повече хора се спират на него, комбинирайки бързина, енергийна ефективност и икономия на средства като важни предпоставки за избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Real Time Web Analytics