Начало / Любопитно / Бизнес / Законодателни промени през 2018 год, отнасящи се до счетоводството на всеки бизнес

Законодателни промени през 2018 год, отнасящи се до счетоводството на всеки бизнес

Както редовно се случва през последните години, така и през 2018 год. бизнеса се налага да се съобрази с редица законодателни промени. Те неминуемо ще се отразят на неговото счетоводство и е важно всички счетоводители да бъдат запознати детайлно с тях. За повечето от фирмите, които разчитат на счетоводно обслужване от счетоводна кантора това не е проблем. Всяка счетоводна кантора по традиция следи детайлно промените в законодателството и провежда редовни обучения и разяснителни семинари за своите счетоводители. За фирмите, които обаче имат свои собствени счетоводители е важно сами да им организират нужното обучение като ги включат в обучителни семинари и заплатят за тях.

Накратко какво очаква бизнеса през 2018 година ? Какви са промените, за които всеки счетоводител или счетоводна къща трябва да са добре осведомени?

С любезното съдействие на една от най-компетентните в София счетоводни къщи – счетоводна кантора VTF Group, ще се опитаме да ви запознаем с основните промени през 2018 година, които неминуемо ще се отразят на всеки бизнес. Всеки управител на фирма трябва да бъде запознат с тях независимо дали компанията му има свой собствен счетоводен отдел или ползва счетоводни услуги на счетоводна фирма.

През 2018 година ще се плащат ‚ повече осигуровки!

  1. От 01. 01. 2018 год минималната заплата в България се увеличава с почти 11 % като от 460 лв. нараства на 510 лв. Това води и  до нарастване на минималните осигурителни прагове по длъжности. Това нарастване средно е около 4 %. Така ако дадена  фирма  ползва минималните осигурителни прагове за база при определяне на заплатите на някои от служителите или работниците си, ще се наложи  да подпише анекси с тях за промяна на възнагражденията им. Същото важи и за работниците и служителите, които през 2017 година са били на заплата под 510 лв.
  2. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица също се променя. Той става 510 лв . Така ако през 2017 година минималната осигуровка за всяко самоосигуряващо се лице е била 123, 28 лв., то през 2018 година вноската става 141,78 лв. на месец. При това става въпрос за минимална осигуровка, която не включва осигуряване в НОИ за общо заболяване и майчинство. Ако иска да има и тази осигуровка за да получава обезщетение от НОИ за общо заболяване и майчинство всеки самоосигуряващ се, през 2018 година месечно трябва да внася сумата от 159,63 лв.

До 31.01 2018 год. е срокът, до който всеки самоосигуряващ се трябва да реши дали ще плаща през следващата година осигуровка за общо заболяване и майчинство  за да може да ползва обезщетение от НОИ.

  1. От 01. 01. 2018 год. се увеличава процента на осигуровка за пенсия   с 1 %. Има и промяна в процентите за фонд Трудова злополука. Увеличенията като сума засягат не само вноските, които прави работодателя, но и тези на работника или служителя. Това се отразява на чистата сума, която всеки работник или служител е получавал през 2017 година. Именно затова работодателите, които искат да запазят чистата сума на своите работници е нужно чрез допълнително споразумение и анекс да увеличат заплатите на своите работници и служители.

Максималният осигурителен доход  остава без промяна за 2018 година, а той е 2600 лв на месец.

Тук трябва да се отбележи, че ако Вие  сте или имате работник или служител, който е осигуряван на две места, то трябва добре да следите сумите, на които се осигурявате, защото те биха могли в даден момент да надхвърлят максималния осигурителен праг.

 Промени относно регистрация по закона за ДДС

 Регистрацията по ЗДДС през 2018 година ще става много по-бързо.

Как беше до сега? Всяка фирма  когато надвиши като оборот сумата от 50 000 лв за период от  последните 12 месеца, трябва да се регистрира по ЗДДС. За оборот се считат  всички облагаеми стоки и услуги , включително авансовите плащания  и приходите от финансови и застрахователни услуги. Къде е промяната?

Ако до сега срокът за заявление за регистрация по закона за ДДС след  постигане на оборот от 50 000 лв беше 14 дни от края на месеца, в който е достигнат, то от 2018 година този срок се намалява на 7 дни. Скъсяването на този срок прави доста трудно проследяването на оборота когато фирмата не е регистрирана по закона за ДДС и ползва счетоводно обслужване на счетоводна кантора. Затова е нужно всеки управител да има ангажимент и ако например този оборот се достигне за по-малко от 2 месеца, то  в кратък срок от  датата на достигането му да реагира като уведоми счетоводната кантора за да се избегнат евентуални санкции.

Не бива да забравяте, че счетоводителите в добрите счетоводни къщи следят стриктно и детайлно всяка промяна в законодателството.  Даже  да сте само  физическо лице и да нямате фирма, бихте могли да получите счетоводна консултация от тях. Повечето от малкия и среден бизнес се доверява на счетоводните кантори за счетоводното обслужване, защото знае, че така получава сигурност и спокойствие.

Прочетете също

Повечето от червенокосите жени са много красиви и интересни

Различни ли са червенокосите хора

През годините учените подробно са обследвали гена на червенокосите и са стигнали до изводите, че жълто-червеният пигмент (феомеланин), характерен за рижите хора е резултат на мутация на гена MC1R. Интересното е, че този ген има отношение към чувствителността на човека към болка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics