Начало / Аз детето / За да са здрави децата, трябва да се хранят балансирано
малка готвачка
Децата трябва да се учат от малки да обичат полезните за тях храни

За да са здрави децата, трябва да се хранят балансирано

Да храним децата си балансирано, означава да им приготвяме и поднасяме функционални  храни с висока биологична стойност. Биологичната стойност на всеки продукт се определя от степента на съответствие на химичния му състав на формулата на балансираното хранене. Балансираното хранене се намира в тясна зависимост от потребностите на децата в различна възраст от енергия и различни хранителни вещества. Но даже и познаването на високата биологична стойност на продукта не определя в каква степен новият, предлаган от промишлеността продукт или готово ястие ще се окаже полезен за организма на детето.

Бързо протичащите процеси на биохимично съзряване на различните системи в организма и преходът на децата към храна, близка до храната на възрастните , обуславят всички особености в храненето на децата.

Кои са най-важните и биологично стойностни продукти за нашите деца?

Мляко

То е основният високохранителен  и лесноизползваем от организма но децата хранителен продукт. То съдържа пълноценни белтъци, мазнини и особено минерални вещества и витамини, така необходими за растящия организъм. Млечнокиселите продукти не само запазват основните хранителни свойства на млякото, но и съдържат полезни микроорганизми, които предотвратяват развитието на гнилостните микроби в дебелите черва. Препоръчват се около 500 мл. мляко на ден за всяко дете.

Дете пие млеко
Всяко дете трябва да пие чаша мляко сутрин

Млечни продукти

От млечните продукти изключително ценна е изварата. В нея се съдържа голямо количество белтък, богат на незаменими аминокиселини, намиращи се в балансирано съотношение помежду си.

Ценни хранителни вещества и по-специално пълноценни белтъци и лесно усвоим калций се съдържат и в бялото саламурено сирене. Целесъобразно е изкисването му в студена вода за намаляване количеството на натриев хлорид.

Месото и месните продукти

То също спада към групата на богатите на белтък храни, добре балансирани по аминокиселинен състав. Особено във възрастта след 3 години, приемането на месо от децата се увеличава, защото то съдържа 14-20 процента пълноценен животински белтък. Особено полезно е месото от средно угоени животни. Излишъкът от мазнини в месото се отразява неблагоприятно върху усвояемостта му и неговата използваемост в организма.

Освен белтъци и мазнини месото съдържа и редица минерални вещества, в частност желязо и витамини /A, B2, B6, B12 и др./. Особено полезни за децата са телешкото, говеждото и птичето, а от субпродуктите – черният дроб. Различните колбаси не се препоръчват за хранене на децата.Техният състав и произход в повечето случаи е неподходяща храна за деца.

С увеличаване на възрастта децата увеличават видовете меса и месни продукти, които приемат. За по-големите деца са полезни и другите видове меса – свинско, гъше, пуешко и т.н., също обаче получени от средно угоени животни.

Рибата и рибните продукти

 Децата задължително трябва приемат риба и рибни продукти. Биологичната стойност на белтъка, съдържащ се в рибата, се доближава до този на месото. От друга страна, рибният белтък се смила по-лесно и се усвоява по-бързо от организма в сравнение с месото от домашните животни. В рибната мазнина се съдържат значителни количества витамин А и почти всички полинаситени мастни киселини. Всяко дете трябва да приема поне един път седмично риба.

Риба в чиния
Консумацията на риба е важна и за възрастни и за децата

Яйца и яйчни изделия

Те са много ценен продукт за децата.  Освен пълноценни белтъци, яйчният жълтък съдържа много мазнини и фосфатиди, значително количество желязо, лесноусвояем калций, фосфор, а също така и витамините А и D.

Хлябът, брашното, тестените изделия, бобовите храни и сладкарските изделия

 Това са храните, чието основно предназначение е да снабдяват организма с енергия. Хлябът е беден на аминокиселините лизин и треонин, но е богат на минерални соли и витамини от групата В. За децата е добре да приемат пълноценен хляб – типов или пшеничено-ръжен, наред с белия хляб : пълнозърнест хляб 50-100 г и бял хляб 50-100г. на ден.

Фасулът, грахът и лещата са богати на растителни белтъци, минерални соли и витамини. Именно поради това те са ценна храна за растящия организъм.

Мазнини

От мазнините голямо значение за храненето на детето има  млечното масло поради неговото лесно смилане и пълно усвояване. Полезни са и растителни масла, съдържащи в значително количество полиненаситени  мастни киселини /линолова и линоленова/, фосфатиди, фитостерини и мастноразтворими витамини.

Дете яде ябълка
Плодовете и зеленчуците са най-ценната храна за детето след млякото и месото

Зеленчуци

 Те са източник на ценни хранителни вещества за детето и са необходими за нормалното функциониране на храносмилателния апарат и правилното протичане на обменните процеси. Могъщо е свойството на зеленчуците за повишаване на секрецията на храносмилателните сокове и за усилване на ферментативната им активност. Зеленчуците са необходими и полезни за всички деца всеки ден и особено в сурово състояние във вид на салати – домати, моркови, зеле, краставици и др.

Колкото по – различни видове се използват в храненето на детето, толкова по-разнообразни и по-полезни за организма хранителни вещества се доставят и оползотворяват. Зеленчуците са мощен фактор за тренировка на дъвкателния апарат, с което се постига осигуряването на здрави венци и зъби на детето, а също така нормално функциониращи стомах и черва.

Плодове

Те имат изключително голямо значение за храненето на децата. Плодовете имат приятни вкусови качества и са основни източници на витамин С и Р, органични киселини, минерални соли и микроелементи. Тяхното използване при храненето на детето е абсолютно необходимо през всички сезони на годината.

Детето обикновено започва да обича и да яде, това с което се храним ние. Това е факт, който е доказан. От нас зависи детето ни да се храни правилно и балансирано. За да стане това е нужно да осмислим всичко написано до тук и да променим и своя начин на хранене. Няма как ние да похапваме торта за десерт, а да искаме детето да яде ябълка. Правилният подход за балансирано хранене и здраво дете, е да се промени стереотипа на хранене у дома като цяло.  Да се въведат правила, които всички да спазват.

Плодова салата
Плодовата салата е изкушение, което може да споделите с детето си

Детето има нужда от балансирано хранене с храни с висока биологична стойност, но те са много полезни и за нас.

Прочетете също

Децата Индиго

Дете Индиго… или грешки във възпитанието

Родителите често правят грешки, които не осъзнават и търсят причините за неуспехите си при възпитанието на децата някъде там... Грешките не са в децата, а винаги в родителите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Real Time Web Analytics