Начало / Вкусно / Зеленчуците са полезни, но децата не ги обичат
Леката горчивина на зеленчуците е основната причина, те да не ги обичат.
Леката горчивина на зеленчуците е основната причина, те да не ги обичат.

Зеленчуците са полезни, но децата не ги обичат

Храненето на детето в повечето случаи е един от основните проблеми при отглеждането му. За да бъде здраво едно дете и да се развива правилно е необходимо да приема в достатъчно количество богати на витамини и минерали храни.  Зеленчуците са източник на ценни хранителни вещества за организма на децата – витамини С, Р, Е, група В, провитамин А – каротин, минерални соли и специално калий, редица микроелементи, въглехидрати, фитонциди – способни да унищожават болестотворните микроорганизми, и накрая целулоза. Всички те са особено необходими за нормалното функциониране на храносмилателният апарат и правилното протичане на обмените процеси. Могъщо е свойството на зеленчуците за повишаване секрецията  на храносмилателните сокове и за усилване на ферментативната им активност. Те са необходими и полезни за децата всеки ден както в сурово състояние така и задушени или приготвени във вид на ястия и салати.

Колкото по-различни видове зеленчуци се използват в храненето на децата, толкова по-разнообразни и по-полезни за организма хранителни вещества се доставят и оползотворяват. Зеленчуците са мощен фактор и за тренировката и на дъвкателния апарат, с което се постига осигуряването на здрави венци и зъби, а също така нормално функциониращ стомах и черва.

Да, но децата не обичат зеленчуци и в повечето случаи трудно можеш да ги излъжеш, че са по-вкусни от нещо друго, което обичат – някое плодово млеко или друга вкусотия, рекламирана агресивно по телевизията. Всички знаем как децата ни реагират на рекламите. Те сякаш са създадени именно и преди всичко за тях.

Ако поднесем зеленчуците по атрактивен начин, ефекта е гарантиран
Ако поднесем зеленчуците по атрактивен начин, ефекта е гарантиран

За да може да направим така, че детето да започне да харесва до някаква степен поне някои зеленчуци е много важно преди всичко никога да не се опитваме да го накараме да ги яде на сила. Яденето на сила е доказано като най-вредният начин за приемането на храна, която се изхвърля от организма без изобщо да бъде усвоена. Смисъл има само в приемането на храна с удоволствие и по собствено желание, а това може да стане с подход от страна на родителите и най-вече с личен пример.

Задължителното присъствие на сурова салата на масата винаги има ефект. Ако детето от много малко гледа как родителите му не сядат да се хранят без прясна салата, то също ще посяга към нея. Необходимо е да приготвяме салатата с различни сосове ако искаме да се хареса на детето. Леката горчивина на зеленчуците е основната причина те да не ги обичат. Ако ги задушим леко и ги подправим с приятен сос, може да разчитаме на по-голям успех.

Когато купуваме зеленчуците е важно да ги избираме съобразявайки се с детето и да избягваме по-киселите сортове домати, да избираме по-оранжеви моркови и леко заоблени отпред, които са по-сладки и по-ароматни.

Салата
Много е важно и как ще поднесем зеленчуците на детето. Старанието винаги дава резултат.

За да посегне детето към зеленчук и той да му хареса е много важно в този момент да е силно гладно. Това обаче няма как да стане ако то няма създаден режим на хранене, при който не се допуска подхапване на солети или бисквитки между различните хранения. Ако сте допуснали подобна грешка, не разчитайте детето да посегне само към зеленчук изобщо. В този случай ще Ви бъде доста трудно да приучите детето към здравословно хранене и в повечето случаи тези деца освен зеленчуци, отказват да приемат и плодове.

Често направени вече грешки в режима и начина на хранене се преодоляват много трудно и децата отказват да приемат плодове и зеленчуци до пубертета дори.

Може да се опита с промяна на режима и особено при тръгване на детска градина, където децата са на задължителен режим на хранене и се очаква да се хранят здравословно. При промяната е много възможно детето, гледайки от другите деца и особено когато е гладно да склони да опита зеленчуци и да ги хареса.

Друг начин детето да приема зеленчуци са зеленчуковите супи, в които те са нарязани на дребно и овкусени. Приготвянето на различни пастети с извара и мляни зеленчуци, които също са овкусени с полезни подправки като копър и магданоз, също ще помогне на детето да приема така необходимите му зеленчуци.

Важно е никога да не се отказвате да предлагате на детето под най-различни форми зеленчуците, но без да го насилвате. Винаги идва денят, в който то ще ги хареса или поне в някои от предлаганите от Вас варианти.

Прочетете също

Детски кариес

Потъмняване и кариес на млечните зъбки при децата

Защо потъмняват млечните зъбки на някои деца, а кариеса ги разяжда до неузнаваемост? Какво можем да направим и кое не зависи от нас?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Real Time Web Analytics