Начало / Аз детето / На училище / Каква трябва да бъде ученическата раница на детето?
Ученическата раница трябва да бъде от възможно най-леките материали и да бъде същевременно здрава.
Ученическата раница трябва да бъде от възможно най-леките материали и да бъде същевременно здрава.

Каква трябва да бъде ученическата раница на детето?

Винаги когато започнем подготовка за училище на своето дете заставаме пред дилемата каква е най -подходящата чанта за малкия първокласник.

Като най-подходяща за ученика, а и най-популярна през годините се доказа ученическата раница. Важно е обаче тя да се носи и на двете рамена и да отговаря на някои условия, за да не се получи натоварване на гръбначния стълб на детето и изкривявания, които са характерни за подрастващите.

Последните изследвания и анализи на Националния център по обществено здраве, показват, че повече от половината от учениците в началното училище и то oще в първи клас,  имат някаква форма на гръбначно изкривяване. Това е доста обезпокояващ факт, за който неподходящата ученическа раница и неправилното и носене има доста голям принос. Именно затова родителите когато избират ученическа раница на своето дете не бива да гледат само да е красива и здрава. Има доста по-важни показатели, на които трябва да се обърне внимание.

Ученическа раница

Важно е да се знае, че:

  1. Ученическата раница не бива да бъде по-широка от раменете на детето. Поставена на гърба му, тя не бива нито да бъде пада под кръста, нито да стърчи над раменете му. Подходящата раница обхваща точно гърба на ученика. Добре е да има колан за кръста и гърдите, който да облекчава тежестта.
  2. Ученическата раница не бива да бъде с мек гръб. Гърба й трябва да бъде плътен и да прилепва добре към гърба на детето.
  3. Колкото повече джобове има – толкова по-добре. Повечето джобове и прегради спомагат за разпределянето на тежестта и не позволяват натоварването на определени мускули, което съответно води до изкривяване на гръбначния стълб на детето.
  4. Ученическата раница трябва да бъде с широки и добре подплатени две презрамки. Крайно неподходящи са чанти с една презрамка, която се носи на рамо или  преминава напречно през тялото на детето. Тежестта, която се налага да носи детето е много важно да бъде разпределена равномерно.
  5. Ученическата раница трябва да бъде от възможно най-леките материали и да бъде същевременно здрава. Колкото по-лека е самата раница, толкова по-малка е тежестта й, когато се поставят в нея ученическите пособия. Така натоварването на гръбначния стълб на детето ще бъде по-малко и то по-лесно ще я носи.
  6. Ако се изкушавате да купите раница на колела с цел да не натоварвате детето с носене, не бива да забравяте, че тя е подходяща само ако се налага да се носят големи тежести, а като прибавим стълбите, които има всяко училище, подобен избор не е особено подходящ.

Трябва да се знае, че ученическата раница не бива да е по-тежка от 15% от тежестта на детето, което я носи. Тези норми  са приети навсякъде в Западна Европа и САЩ и Азия. Така че е добре, когато пълним ученическата раница на детето си за другия ден, добре да преценим колко тежка става тя и дали не осакатяваме детето си в стремежа да има всичко в училище и да получи най-доброто образование. За този сериозен проблем е време да се обърне внимание и от родители, и от учители, защото често ученическите чанти са толкова тежки, че и родителите трудно ги носят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics