Начало / Аз детето / Как децата възприемат света около тях
Доказано децата възприемат по коренно различен начин света от възрастните.
Доказано децата възприемат по коренно различен начин света от възрастните.

Как децата възприемат света около тях

Всеки от нас е бил дете, но никой не помни как точно е възприемал света около себе си и промените, които са настъпвали с годините. Всичко това е сложен процес от еволюцията на човешкото съзнание, което на всеки етап от развитието си по различен начин конструира околната действителност и интерпретира собствените си  преживявания.

Доказано децата възприемат по коренно различен начин света от възрастните. Възприятието им е буквално и при тях няма абстрактно мислене и мислене в переспектива. В различните възрасти и особено с порастването, това се променя, но докато са деца тяхната емоционалност винаги надхвърля логичното мислене. Емоциите са тези, които имат огромно въздействие върху това как детето възприема света около себе си.То научава и възприема всичко около себе си по-лесно и по-добре, когато то е съпроводено от положителни емоции и обратното, дистанцира се и слага бариера пред този свят, поднесен му по опасен за него и отрицателен начин чрез забрани, лош тон и отношение.

Детската радост е емоция, която прави детето съпричастно към света около него. Тя му дава увереност и сила, а усещането за наслада го прави отворено за възприятия към този свят, който всъщност е нов и непознат за него. Затова детето трябва да е максимално доволно и радостно за да се чувства сигурно и с желание да възприема всичко ново, което заобикалящата го действителност непрекъснато му предлага. Това има огромно значение за неговата психика и дългото му и сложно оформяне като личност на възрастен.

От възрастните зависи да създадат у детето диференцирана представа за света около него, а това е от огромно значение за неговите бъдещи успехи или провали и как ще протече неговия живот. Това в никакъв случай не означава, че детето трябва да бъде глезено и да се задоволяват безропотно всичките му прищевки. Подобно поведение на възрастните само по себе си няма да го направи щастливо и радостно.

Тайната е в поведението на самите родители и личният пример, който детето припознава в тях. Една спокойна семейна атмосфера, без викове и разправии, увереност на родителите и тихо спокойно отношение към самото него, го правят радостно и спокойно. Така възприятията му към света около него са положителни  и то бързо научава много от нещата, които са му нужни.

Семейната атмосфера има огромно влияние върху емоционалните възприятия на децата по отношение на заобикалящия ги свят. Изменчивостта и стабилността на детската емоционалност е в пряка зависимост от семейната среда и нейната емоционална атмосфера.

С децата трябва много да се общува в семейството и то така, че обяснявайки им причини и следствия, те да се учат да мислят и да могат сами да взимат решения в определени ситуации. Те не бива да изграждат в себе си страх от света около тях, който и без това не познават достатъчно. Когато с децата се общува открито, те стават уверени и научават лесно правилата за добра комуникация.

Никога не трябва да се забравя, че децата в крайна сметка са едно отражение на своите родители. Те са особено наблюдателни към тези, които обичат и това превръща родителите в истински образец на поведение. Ключът към едно положително емоционално възприемане на околния свят, така, че детето да се изгради като силна личност, просперираща в живота, е създаването на здрава емоционална връзка между него и родителите му още от самото раждане. За да бъде успешна обаче една такава връзка е нужно родителят като зрял индивид да съумее да признае и утвърди личността на детето в нея.

Детето трябва да усети, че е уникално и незаменимо, а обичта която получава ще му помогне да възприеме околния свят по-смело и уверено за да се изгради като силна личност и стабилен характер.

Прочетете също

Детски обувки

Обувките за малкото дете

Кога и какви да бъдат първите обувки на детето? Защо е важно да се съобразяваме с плоскостъпието на малкото дете?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Real Time Web Analytics