Начало / Моят дом / Направи си сам / Как може сами да си монтираме климатик
Монтаж на климатик

Как може сами да си монтираме климатик

Летните жеги са непоносими, а Вие вече сте си купили нов климатик, но ще го монтират чак след 4 дни. Неприятно, но все пак в сезона, в който се поставят климатици, фирмите са доста натоварени и трябва да се съобразите с графика им.

Прокрадва Ви се идеята сами да монтирате климатка и да не чакате? Не е невъзможно! Стига да имате все пак някакви технически познания! Резултатът ще е по-бързопреодоляване на жегите и спестяване на поне 100-150 лв.

И така, разопаковайте всичко и вижте с какво разполагате за да знаете и какво трябва предварително да си набавите за монтажа.

От какво всъщност ще имате нужда освен двете тела на климатика-външно и вътрешно ?

1. Стойка за външното тяло, за която всъщност трябва и добре да помислите къде ще поставите предварително

2. Скара за вътрешното тяло

3. Дюбели и винтове

4. Комплект медни тръби, които да са с гайки на тях и направени конуси –  до 12 000 BTU на климатика цолажа им е 1/4 и 3/8

5. Един  3-ка  кабел – фаза / маса /земя  кабел за външното тяло – метража трябва да прецените за да стигне до контакта, който ще ползвате.

6. Един 4 жилен кабел за между външното и вътрешното тяло

7. Дренажна кондензна тръба – 5/8 цола

8. Бандажна лента и евентуално PVC канали за прикриване на кабелите по стената по стената

9. Добра бормашина и комплект отверки и инструменти

Преценете всички дължини на кабели и тръби предврително за да сте сигурни, че ще са съобразени с разстоянията между двете тела и ел. захранването.

След като сте сигурни, че разполагате с всичко необходимо вече може да започнете монтажа

1. Наложете скарата за вътрешното тяло, отбележете мястото за пробиване и след това разпробийте и сложете дюбелите. Поставете скарата и я монтирайте с винтовете.

2. По същият начин монтирайте и стойката за външното тяло.

3. Пробивате стената за връзката между външното и вътрешното тяло ако това се налага.В повечето случаи е така.

4. Поставяте  и завивате външното тяло на стойката му

5. Монтирате вътрешното тяло на предварително поставената скара.

6.  Взимате 4 жилният  кабел, дренажната тръба и 2-те медни тръби  и добре ги обвивате  заедно с бандаж лентата като много добре ги опаковате, защото лентата ги пази и изолира както от слънцето, така и улеснява тяхното преминаване през дупката на стената.

7. Връзвате тръбите на външно / вътрешно тяло

8.  Взимате другия кабел – 3-ката и или монтирате на неги щепсел шуко, или ако има в близост разпределителна кутия го връзвате директно и захранвате климатика с ток.

9. Обърнете внимание на дренажната тръба, която трябва да е така отведена, че да капе на подходящо място. Може допълнително да я регулирате посредством   бандаж лентата.

10.  Обезвъздушаване на тръбите. Ако те са къси /2-3 метра/ , просто може да пуснете фреона от външното тяло да изпълни тръбите през вътрешното. Ако обаче са над 3-4 метра отворете единния вентил навън, а втория да мине през тръбите. На ухо обезвуздушете тръбите, защото ясно се различава свистенето на фреона и свистенето на въздух. Ако случайно имате вакуум помпа и манометър, може да използвате тях за обезвъздушаването, но успешно може да се справите и без тях. Докато обезвъздушавате следете за евентуален теч по тръбите.

И така вече климатикът е монтиран и готов за експлоатация. Запознайте се добре с функциите му и дистанционното, настройте го по желание и просто го пуснете да работи.

Ако все пак Ви се вижда доста трудно и рисковано сами да монтирате климатика си, ще се наложи да изчакате специалисти  и да приготвите известна сума за монтажа му.

Прочетете също

Минзухари в сняг

Минзухари през пролетта

Как да имаме красиви и свежи минзухари в градината или на балкона всяка пролет - лесни и прости правила за отглеждане на минзухари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics