Начало / Моят дом / Направи си сам / Как може сами да си монтираме климатик
Монтаж на климатик

Как може сами да си монтираме климатик

Летните жеги са непоносими, а Вие вече сте си купили нов климатик, но ще го монтират чак след 4 дни. Неприятно, но все пак в сезона, в който се поставят климатици, фирмите са доста натоварени и трябва да се съобразите с графика им.

Прокрадва Ви се идеята сами да монтирате климатка и да не чакате? Не е невъзможно! Стига да имате все пак някакви технически познания! Резултатът ще е по-бързопреодоляване на жегите и спестяване на поне 100-150 лв.

И така, разопаковайте всичко и вижте с какво разполагате за да знаете и какво трябва предварително да си набавите за монтажа.

От какво всъщност ще имате нужда освен двете тела на климатика-външно и вътрешно ?

1. Стойка за външното тяло, за която всъщност трябва и добре да помислите къде ще поставите предварително

2. Скара за вътрешното тяло

3. Дюбели и винтове

4. Комплект медни тръби, които да са с гайки на тях и направени конуси –  до 12 000 BTU на климатика цолажа им е 1/4 и 3/8

5. Един  3-ка  кабел – фаза / маса /земя  кабел за външното тяло – метража трябва да прецените за да стигне до контакта, който ще ползвате.

6. Един 4 жилен кабел за между външното и вътрешното тяло

7. Дренажна кондензна тръба – 5/8 цола

8. Бандажна лента и евентуално PVC канали за прикриване на кабелите по стената по стената

9. Добра бормашина и комплект отверки и инструменти

Преценете всички дължини на кабели и тръби предврително за да сте сигурни, че ще са съобразени с разстоянията между двете тела и ел. захранването.

След като сте сигурни, че разполагате с всичко необходимо вече може да започнете монтажа

1. Наложете скарата за вътрешното тяло, отбележете мястото за пробиване и след това разпробийте и сложете дюбелите. Поставете скарата и я монтирайте с винтовете.

2. По същият начин монтирайте и стойката за външното тяло.

3. Пробивате стената за връзката между външното и вътрешното тяло ако това се налага.В повечето случаи е така.

4. Поставяте  и завивате външното тяло на стойката му

5. Монтирате вътрешното тяло на предварително поставената скара.

6.  Взимате 4 жилният  кабел, дренажната тръба и 2-те медни тръби  и добре ги обвивате  заедно с бандаж лентата като много добре ги опаковате, защото лентата ги пази и изолира както от слънцето, така и улеснява тяхното преминаване през дупката на стената.

7. Връзвате тръбите на външно / вътрешно тяло

8.  Взимате другия кабел – 3-ката и или монтирате на неги щепсел шуко, или ако има в близост разпределителна кутия го връзвате директно и захранвате климатика с ток.

9. Обърнете внимание на дренажната тръба, която трябва да е така отведена, че да капе на подходящо място. Може допълнително да я регулирате посредством   бандаж лентата.

10.  Обезвъздушаване на тръбите. Ако те са къси /2-3 метра/ , просто може да пуснете фреона от външното тяло да изпълни тръбите през вътрешното. Ако обаче са над 3-4 метра отворете единния вентил навън, а втория да мине през тръбите. На ухо обезвуздушете тръбите, защото ясно се различава свистенето на фреона и свистенето на въздух. Ако случайно имате вакуум помпа и манометър, може да използвате тях за обезвъздушаването, но успешно може да се справите и без тях. Докато обезвъздушавате следете за евентуален теч по тръбите.

И така вече климатикът е монтиран и готов за експлоатация. Запознайте се добре с функциите му и дистанционното, настройте го по желание и просто го пуснете да работи.

Ако все пак Ви се вижда доста трудно и рисковано сами да монтирате климатика си, ще се наложи да изчакате специалисти  и да приготвите известна сума за монтажа му.

Прочетете също

Зеленчукова градина

Да си направим домашна зеленчукова градина

Удоволствието да засееш и отгледаш зеленчуците, които слагаш на трапезата е голямо, но има правила, които старите градинари знаят, ние трябва да научим от тях. Дори няколко лехи пред дома мога да ни доставят удоволствието да сме производители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

==============================
Do you like our website?
Subscribe to our newsletter
Receive our new articles on your email once per month.
SUBSCRIBE

Абонамент за Радост вкъщи

Получавайте най-новите ни публикации на пощата си
АБОНИРАНЕ

Happy At Home Newsletter

Get our latest articles directly on your email account.
SUBSCRIBE NOW
Real Time Web Analytics